Η χρηματοδότηση της άδειας με αποδοχές και της παιδικής φροντίδας μειώνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών

Η χρηματοδότηση της άδειας με αποδοχές και της παιδικής φροντίδας μειώνει το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών
Photo: pixabay.com
Στις πολιτείες που προσφέρουν παροχές όπως η άδεια με αποδοχές και η φροντίδα των παιδιών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρότερο, κατά μέσο όρο.

της Megan Leonhardt

Η πανδημία του COVID-19 κατέστησε πολύ σαφές ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη φροντίδα των παιδιών και των οικογενειών τους, ενώ παράλληλα αναλαμβάνουν και τα καθήκοντα του νοικοκυριού. Αυτό επιβαρύνει την απασχόλησή τους, ωστόσο οι ομοσπονδιακές και πολιτειακές πολιτικές στις ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν στην κάλυψη αυτών των κενών, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Στις πολιτείες που προσφέρουν παροχές όπως η άδεια με αποδοχές και η φροντίδα των παιδιών, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρότερο, κατά μέσο όρο, και οι γυναίκες έχουν ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή στην εργασία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ιδρύματος Century, μιας προοδευτικής δεξαμενής σκέψης.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν κάθε πολιτεία από το Α έως το F όσον αφορά τους νόμους και τους κανονισμούς τους σε πέντε τομείς πολιτικής που σχετίζονται με τη φροντίδα: παιδική φροντίδα και πρώιμη μάθηση· υπηρεσίες στο σπίτι και στην κοινότητα / μακροχρόνια φροντίδα· πληρωμένη οικογενειακή και αναρρωτική άδεια· πληρωμένες ημέρες ασθενείας και ασφάλειας· και δίκαιες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στη φροντίδα.

Η πλειονότητα των αμερικανικών πολιτειών δεν παρέχει καμία οικογενειακή ή ιατρική άδεια με αποδοχές και έχασε βαθμούς στη συνολική βαθμολογία της. Στην πραγματικότητα, 35 πολιτείες έλαβαν βαθμό κάτω από C, ενώ πέντε πολιτείες – η Φλόριντα, η Αλαμπάμα, η Ιντιάνα, η Δυτική Βιρτζίνια και το Μισισίπι – έλαβαν βαθμό F. Καμία πολιτεία δεν έλαβε βαθμό Α.

«Αυτή η έκθεση κάνει πραγματικά ένα πράγμα απολύτως σαφές, και αυτό είναι ότι όσον αφορά τις πολιτικές φροντίδας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτω από τη βάση. Ορισμένες πολιτείες έχουν κάνει μεγάλα βήματα προς τα εμπρός, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας μου, της Ουάσινγκτον, αλλά δεν μπορούν πλέον να τα καταφέρουν μόνες τους», δήλωσε την Τετάρτη η γερουσιαστής Patty Murray.

Σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση πολιτικών που καθιστούν την παιδική φροντίδα οικονομικά προσιτή και παρέχουν καθολική προσχολική αγωγή και οικογενειακή & ιατρική άδεια με αποδοχές μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων και στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στο εργατικό δυναμικό.

«Γνωρίζουμε ότι οι πολιτικές φροντίδας παρέχουν μια σειρά από οφέλη για τα παιδιά, τις οικογένειες, τις κοινότητες και τους εργοδότες, κι ότι η επένδυση στην οικονομία της φροντίδας είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση μιας δίκαιης και βιώσιμης οικονομίας», δήλωσε η Julie Kashen, διευθύντρια οικονομικής δικαιοσύνης για τις γυναίκες στο Ίδρυμα Century.

Πηγή: fortune.com