«Οι δανειστές θέλουν συντάξεις 320 ευρώ»

«Οι δανειστές θέλουν συντάξεις 320 ευρώ»
Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς απευθύνει ομιλία κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων και του Σωματείου Συνταξιούχων με θέμα: «Παρόν και μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης» που πραγματοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ. Θεσσαλονίκη, Τετάρτη 1 Απριλίου 2015. ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης

Ο γενικός γραμματέας κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, επανέλαβε ότι στόχος των δανειστών είναι η μείωση των κύριων συντάξεων.

Αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2016 ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργο Ρωμανιά.

Ο κ. Ρωμανιάς σε δηλώσει του το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι επιθυμία των πιστωτών αποτελεί επίσης η κύρια σύνταξη να υπολογίζεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές τις οποίες έχει καταβάλλει ο κάθε ασφαλισμένος κατά το εργασιακό – ασφαλιστικό βίο του- κάτι που μεταφράζεται σε ελάχιστη κύρια σύνταξη 300 – 320 ευρώ, όπως είπε.

Μάλιστα ο Γιώργος Ρωμανιάς ανέφερε ότι αναφορικά με το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό, οι δανειστές έχουν καταθέσει «Αιτήματα “πολύ πίσω” από εκείνα που αποτυπώνονται στο “mail Χαρδούβελη”».

Ανέφερε επίσης πως οι δανειστές ζητούν αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2016, στα 67 χρόνια για τη λήψη ολόκληρης σύνταξης και στα 62 χρόνια για τη λήψη μειωμένης σύνταξης.

«Αν αυξανόταν από την 1η Ιανουαρίου 2016 τα συνταξιοδοτικά ηλικιακά όρια, 300.000 άτομα” (σ.σ. με θεμελιωμένα ή κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα) θα κατέθεταν άμεσα αίτηση για συνταξιοδότηση, προκαλώντας “πανικό” στα ασφαλιστικά ταμεία», σημείωσε ο κ. Ρωμανιάς ενώ ανέφερε πως θέση της ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων από την 1η Ιανουαρίου του 2026.