Η δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα – «Είμαστε ακόμα στην αρχή» τονίζει το Ισραήλ

Η δεύτερη φάση του πολέμου στη Γάζα – «Είμαστε ακόμα στην αρχή» τονίζει το Ισραήλ
epa10932271 Israeli soldiers and armored vehicles are gathered at an undisclosed location near the border with Gaza, in Israel, 22 October 2023. More than 4,000 Palestinians and 1,400 Israelis have been killed, according to the Israel Defense Forces (IDF) and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October. After 20 aid trucks were allowed into the Gaza strip on 21 October through the Rafah border crossing with Egypt, various UN agencies expressed the hope that some more aid could be allowed into Gaza on 22 October. EPA/HANNIBAL HANSCHKE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 8.005 Παλαιστίνιοι, 3.342 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι.

Το μήνυμα πως το Ισραήλ βρίσκεται ακόμα στην αρχή της προσπάθειάς για την «εξόντωση» της Χαμάς στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας έστειλε την Κυριακή ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς ο πόλεμος στην περιοχή έχει εισέλθει στη δεύτερη φάση του, σύμφωνα με τον Νετανιάχου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις διεξήγαγαν χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα την Κυριακή, με τις τηλεφωνικές και διαδικτυακές επικοινωνίες στη Γάζα -οι οποίες διακόπηκαν σε μεγάλο βαθμό αργά την Παρασκευή, καθώς τα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ έριχναν βόμβες και τα στρατεύματά του εισέβαλαν στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς- να επανέρχονται σταδιακά όπως ανέφεραν παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης.

Η διακοπή των επικοινωνιών επηρέασε τις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς οι άνθρωποι που επλήγησαν από τις αεροπορικές επιδρομές δεν μπορούσαν να καλέσουν σε βοήθεια.

Χιλιάδες απελπισμένοι κάτοικοι της Γάζας εισέβαλαν σε αποθήκες και κέντρα διανομής της Παλαιστινιακής Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNRWA) αρπάζοντας αλεύρι και «βασικά είδη επιβίωσης», ανέφερε η οργάνωση την Κυριακή.

Το Ισραήλ θα επιτρέψει την αύξηση της βοήθειας προς τη Γάζα τις επόμενες ημέρες και οι Παλαιστίνιοι πολίτες θα πρέπει να κατευθυνθούν σε μια «ανθρωπιστική ζώνη» στο νότιο τμήμα του μικροσκοπικού εδάφους, δήλωσε ο συνταγματάρχης Ελάντ Κόρεν της υπηρεσίας του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που συντονίζει τις επαφές με τους Παλαιστίνιους.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους Ισραηλινούς να περιμένουν μια «μακρά και σκληρή» εκστρατεία, αλλά απέφυγε να αποκαλέσει τις τρέχουσες επιδρομές εισβολή. Κάποιοι από τους συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν συμβούλευσαν τους Ισραηλινούς ομολόγους τους να μην προχωρήσουν σε άμεση ολομέτωπη επίθεση, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και όταν οι αρχικές χερσαίες επιχειρήσεις φάνηκαν προς το παρόν περιορισμένες, ο Νετανιάχου δεσμεύτηκε για την απελευθέρωση των περισσότερων από 200 ομήρων, μεταξύ των οποίων και αλλοδαποί, που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Αυτό είναι το δεύτερο στάδιο του πολέμου, του οποίου οι στόχοι είναι σαφείς – να καταστρέψουμε τις κυβερνητικές και στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς και να φέρουμε τους ομήρους στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο.

«Βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Θα καταστρέψουμε τον εχθρό πάνω από το έδαφος και κάτω από το έδαφος» υπογράμμισε ο ίδιος.

Το Ισραήλ έχει σφίξει τον αποκλεισμό του και βομβαρδίζει τη Γάζα επί τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τουλάχιστον 1.400 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν στην πιο θανατηφόρα ημέρα της 75χρονης ιστορίας του έθνους, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Οι ιατρικές αρχές στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμύρια κατοίκους, λένε ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σκοτωθεί 8.005 Παλαιστίνιοι, 3.342 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι. Υπολογίζεται πως μεταξύ των 1.800 και των 2.000 ατόμων βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων που έχουν βομβαρδιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com