Η Deutsche Bank και η HSBC δεν είναι πλέον «πάρα πολύ μεγάλες για να διοικηθούν»

Η Deutsche Bank και η HSBC δεν είναι πλέον «πάρα πολύ μεγάλες για να διοικηθούν»

Ο στρατηγικός ανασχεδιασμός έχει στόχο να μικρύνουν οι αυτοκρατορίες, των οποίων το μέγεθος και η πολυπλοκότητα είχε σαν αποτέλεσμα ανεξέλεγκτες καταχρήσεις.

του Τζόφρι Σμιθ

Την τελευταία εβδομάδα, δύο από τις μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες οικονομικές αυτοκρατορίες του κόσμου έλαβαν βήματα προς την κατεύθυνση του να γίνουν πιο απλές και μικρότερες, ωθούμενες προς αυτή την κατεύθυνση από τη νέα ρύθμιση που δεν ανέχεται πλέον τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να αποτύχουν ή πολύ μεγάλες για να τύχουν ορθής διαχείρισης.

Η γερμανική Deutsche Bank AG ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συρρικνώσει το επενδυτικό σκέλος της κατά περίπου 200 δισεκατομμύρια ευρώ, εξερχόμενη από ορισμένες αγορές σε όλο τον κόσμο και καταργώντας πάνω από το 25% των καταστημάτων του δικτύου λιανικής της τράπεζας. Αυτές οι κινήσεις συνοδεύουν μια απόφαση που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού της Deutsche Postbank, μιας γερμανικής τράπεζας λιανικής που ήταν πολύτιμη πηγή φθηνής χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά η οποία αποτελεί τροχοπέδη πλέον για τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.

Εν τω μεταξύ, πέρα από τη Βόρεια Θάλασσα, οι Sunday Times του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφεραν ότι η HSBC Holdings Plc ετοιμάζει τον πλήρη διαχωρισμό των δύο μεγαλύτερων επιχειρήσεων της: της βρετανικής τράπεζας λιανικής και της εμπορικής και επενδυτικής τράπεζας της που εδρεύει στην Ασία. Η HSBC είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι εξέταζε μετεγκατάσταση της έδρας της και υπήρξαν φήμες ότι επρόκειτο να επιστρέψει στην ιστορική της έδρα στο Χονγκ Κονγκ, μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της πρώην βρετανικής αποικίας ότι θα διευκόλυνε την HSBC, αν εκείνη επέλεγε να μεταφέρει την έδρα της πίσω.

Και στις δύο περιπτώσεις οι εξελίξεις αυτές αντανακλούν τις δυσκολίες της διατήρησης της κερδοφορίας σε έναν κόσμο υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων και μειωμένης ανοχής προς την ανήθικη συμπεριφορά, όπως τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς. Η Deutsche, η οποία μέχρι το 2010 πίστευε ακόμη ότι θα μπορούσε να πετύχει απόδοση 25% επί των ιδίων κεφαλαίων, μείωσε το στόχο της τη Δευτέρα για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια στο 10% από 12% που ήταν προηγουμένως.

Η Deutsche ήταν ένας από τους πρωταρχικούς στόχους των νέων κανόνων που εκδόθηκαν από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναγκάζοντας μεγάλες ξένες τράπεζες στις ΗΠΑ να δημιουργήσουν «ενδιάμεσες εταιρείες συμμετοχών» με δική τους κεφαλαιακή βάση. Επιπλέον, η Deutsche υπόκειται σε βαριά κεφαλαιακή επιβάρυνση, λόγω της ιδιότητάς της ως παγκόσμιας «συστημικά σημαντικής» τράπεζας.

Το κόστος των πλημμελημάτων του παρελθόντος ήταν εμφανές στα κέρδη πρώτου τριμήνου της Deutsche Bank, τα οποία δημοσιεύθηκαν αργά το απόγευμα της Κυριακής, που περιελάμβαναν ζημιές 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χειραγώγηση του διεθνούς επιτοκίου αναφοράς Libor. Τα καθαρά κέρδη της Deutsche Bank μειώθηκαν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο στα 559 εκατομμύρια ευρώ, αν και η μεταβλητότητα της αγοράς, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η αύξηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων έφεραν τα έσοδα στα 10,4 δισεκατομμύρια ευρώ, κοντά σε υψηλό όλων των εποχών.

Σηματοδοτώντας ότι περισσότερες άσχημες ειδήσεις πρόκειται να ακολουθήσουν, η γερμανική τράπεζα αύξησε τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις (νομικές δαπάνες που είναι πιθανές) κατά 50% στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, λέγοντας ότι ήταν για πρώτη φορά σε θέση να εκτιμήσει το κόστος των συγκεκριμένων κινδύνων.

Η HSBC, από την πλευρά της, αντιμετωπίζει αντίστοιχα κεφαλαιακά θέματα με εκείνα της Deutsche, αλλά η απειλή της για μεταφορά της έδρας της είναι στοχευμένη προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η τράπεζα υποστήριξε την Παρασκευή ότι ανησυχεί από τον κίνδυνο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, η οποία θα έβλαπτε την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ωστόσο, η πραγματική απειλή στα κέρδη της HSBC είναι πιο απλή και πιο βάναυση: το Εργατικό Κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις στις επικείμενες εκλογές, δεν έχει καμία πρόθεση να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, αλλά προτίθεται να αυξήσει την εισφορά επί των ισολογισμών των τραπεζών, που κόστισαν στην HSBC 1 δισεκατομμύριο δολάρια το περασμένο έτος.