Οι Δημοκρατικοί διέρρευσαν επιστολή στην οποία ο Μάλερ διαφωνεί με το πως ο Μπαρ παρουσίασε την έκθεσή του

Οι Δημοκρατικοί διέρρευσαν επιστολή στην οποία ο Μάλερ διαφωνεί με το πως ο Μπαρ παρουσίασε την έκθεσή του
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ειδικός Εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλλερ σε επιστολή του στον Γενικό Εισαγγελέα διαφωνεί κάθετα με τα συμπεράσματα του τελευταίου - Καθώς ο Μπαρ καταθέτει στο Κονγκρέσο.

Οι Δημοκρατικοί διέρρευσαν επιστολή του Ειδικού Εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλλερ στην οποία διαμαρτύρεται για το πως ο Υπουργός Δικαισύνης Γουίλιαμ Μπαρ επέλεξε να συνοψίσει και να παρουσιάσει στο κοινό, την έρευνά του. Όλα αυτά, λίγα μόνο λεπτά πριν ο Γενικός Εισαγγελέας Μπαρ καταθέσει ενώπιον της Γερουσίας.

Στην επιστολή του, ο ειδικός σύμβουλος ανέφερε ότι η περίληψη των 448 σελίδων του κ. Μπαρ, που δημοσιεύθηκε στις 24 Μαρτίου, «δεν έλαβε πλήρως υπόψη το πλαίσιο, τη φύση και την ουσία» της έρευνας και των συμπερασμάτων της.

«Υπάρχει πλέον δημόσια σύγχυση σχετικά με τις κρίσιμες πτυχές των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας. Αυτό απειλεί να υπονομεύσει τονκεντρικό σκοπό για τον οποίο το Υπουργείο όρισε τον ειδικό εισαγγελέα», γράφει ο κ. Μάλλερ στην επιστολή της 27ης Μαρτίου στον κ. Μπαρ.

Ο γενικός εισαγγελέας επρόκειτο να καταθέσει για την έρευνα του Μάλλερ σχετικά με την πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας το πρωί της Τετάρτης. Στη γραπτή δήλωσή του στην επιτροπή, δεν αναφέρθηκε στις καταγγελίες του κ. Mueller, αλλά υπερασπίστηκε τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλλερ.

«Όταν εμφανίστηκα πριν από λίγους μήνες για την ακρόαση επιβεβαίωσης, οι Γερουσιαστές ζήτησαν δύο δεσμεύσεις σχετικά με την έρευνα του Ειδικού Συμβούλου: πρώτον, ότι θα επιτρέψω στον Ειδικό Συμβούλο να ολοκληρώσει την έρευνά του χωρίς παρέμβαση,  και δεύτερον, ότι θα διανέμω την έκθεσή του στο Κογκρέσο και στο αμερικανικό κοινό. Πιστεύω ότι οι πράξεις μου μιλούν για τον εαυτό τους », δήλωσε ο κ. Μπαρ.

Σήμερα η κατάθεση Μπαρ

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ώστε να καταθέσει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερ Μάλερ στο Κογκρέσο σχετικά με την έρευνά του για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη απόπειρα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να παρεμποδίσει τη δικαιοσύνη.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζέρι Νάντλερ είπε σε δημοσιογράφους ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για να καταθέσει ο Μάλερ κάποια στιγμή εντός του Μαΐου. Δεν έχει όμως καθοριστεί ακόμη η ακριβής ημερομηνία.

Εντός της ημέρας πρόκειται να καταθέσει σε Επιτροπή της Γερουσίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα μέλος της κυβέρνησης Τραμπ θα καταθέσει δημοσίως για το περιεχόμενο της έκθεσης του Μάλερ, ο οποίος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να αποδεικνύουν ότι διαπράχθηκε εγκληματική συνωμοσία, όμως δεν απάλλαξε πλήρως τον πρόεδρο από το αδίκημα της παρακώλυσης δικαιοσύνης.