Η «Δύναμη» δεν είναι τόσο ισχυρή για την EA και το Star Wars Battlefront II

Η «Δύναμη» δεν είναι τόσο ισχυρή για την EA και το Star Wars Battlefront II
epa06021923 Star Wars Storm troopers take to the stage to introduce Star Wars Battlefront II game at the Electronic Arts press conference at the Hollywood Palladium in Hollywood, California, USA, 10 June 2017. The E3 expo introduces new games and gaming devices and is an anticipated annual event among gaming enthusiasts and marketers. The event runs from 13 to 16 June 2017. EPA/MIKE NELSON

Η φετινή ναυαρχίδα της εταιρείας video games αντιμετωπίζει ίσως τα χειρότερα προβλήματα της ιστορίας της.

 

Η Electronic Arts (EA) είχε εναποθέσει πολλές ελπίδες στο νέο βιντεοπαιχνίδι Star Wars Battlefront II και οι αναλυτές υπολόγιζαν το καλοκαίρι που μας πέρασε ότι θα αποτελέσει το κορυφαίο, ίσως, παιχνίδι της χρονιάς.

Όταν όμως οι παίκτες και οι κριτικοί παιχνιδιών έμαθαν για σύστημα αγορών και τη στρατηγική της εταιρείας να βγάλει περισσότερα χρήματα κλειδώνοντας μερικούς από τους διασημότερους χαρακτήρες του Star Wars κι ενθαρρύνοντας του παίκτες να πληρώσουν για να τους αποκτήσουν, ή να περάσουν αμέτρητες ώρες στο παιχνίδι, αντέδρασαν πάρα πολύ έντονα.

Ο ξεσηκωμός από τις επιλογές της ΕΑ ήρθε και από την επιλογή της εταιρείας να δίνει τη δυνατότητα σε όποιον πληρώσει πραγματικά χρήματα, να αποκτήσει εντός του παιχνιδιού περισσότερες βελτιώσεις στον χαρακτήρα του έναντι άλλων παικτών οι οποίοι δεν ήθελαν να δώσουν λεφτά και δεν είχαν τον (πολύ) χρόνο που απαιτείται για να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο. Μια κατάσταση η οποία αναφέρεται πολύ στοχευμένα ως “pay to win”.

Τα πράγματα, λοιπόν, έφεραν αποτελέσματα πωλήσεων τα οποία για τους αναλυτές θεωρούνται απογοητευτικά. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Wedbush Michael Pachter, το Battlefront II πούλησε 882.000 αντίτυπα συμπεριλαμβανομένων και των προσφορών, αντί για 1,72 εκατ. τα οποία ανέμενε η αγορά. O ίδιος υπολογίζει ότι οι ψηφιακές αγορές του παιχνιδιού έφτασαν τις 588.000. Αριθμός ο οποίος δεν σώζει την κατάσταση.

Μετά από μεγάλη πίεση από τους παίκτες αλλά και τους επενδυτές η ΕΑ αποφάσισε να αλλάξει την στρατηγική της ακριβώς πριν το επίσημο λανσάρισμα και να αφαιρέσει (προσωρινά) το σύστημα αγορών εντός του παιχνιδιού. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι το γεγονός ότι επειδή οι αγορές δεν δίνουν συγκεκριμένα αντικείμενα για το παιχνίδι αλλά απλώς κλειστά «κουτιά» με τυχαίο περιεχόμενο, εξετάζονται από φορείς εντός και εκτός των ΗΠΑ εάν εμπλέκονται στη νομοθεσία περί τυχερών παιγνίων.