Η ΕΕ αναμένει καθυστέρηση των αμερικανικών δασμών στα αυτοκίνητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αν ο Τραμπ προχωρήσει με την επιβολή δασμών στις 18 Μαΐου, το μπλοκ έχει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ, στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ως αντίποινα.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ αναμένει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καθυστερήσει την προθεσμία της 18ης Μαΐου για την επιβολή δασμών σε οχήματα που εισάγονται από την ΕΕ, σύμφωνα με συνέντευξη που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα Sueddeutsche.

Ο Τραμπ, που νωρίτερα αυτό τον μήνα αύξησε τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, αναμένεται να λάβει την απόφασή του για τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει εξαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων αξίας 47 δισ. ευρώ.

Η Μάλμστρομ δήλωσε ότι είναι πιθανόν να παραταθεί η προθεσμία καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με το Πεκίνο.

«Υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να παραταθεί- λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», δήλωσε η Μάλμστρομ.

Εάν ο Τραμπ προχωρήσει με την επιβολή δασμών στις 18 Μαΐου, η ΕΕ έχει μια λίστα με αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ως αντίποινα, δήλωσε.

Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι δεν θα συζητήσουν εμπορικές συμφωνίες υπό την απειλή ενεργειών από τον Τραμπ, κάτι που ορισμένοι παρομοίασαν με μια διαπραγμάτευση έχοντας το πιστόλι στον κρόταφο.