Η ΕΕ ανανεώνει τη χρήση της γλυφοσάτης για 10 χρόνια, παρά τις αντιδράσεις

Η ΕΕ ανανεώνει τη χρήση της γλυφοσάτης για 10 χρόνια, παρά τις αντιδράσεις
epa07568908 (FILE) - A man shows bottles of 'Roundup' wich contains glyphosate in a garden store in Brussels, 23 October 2017, reissued 14 May 2019. Media reports on 14 May 2019 state that a California jury has awarded a couple who claimed weedkiller Roundup was responsible for their cancer 2 billion US dollars or 1.7 billion euros in a case brought against German pharmaceutical group Bayer. Bayer denied the allegations. EPA/STEPHANIE LECOCQ *** Local Caption *** 53850375 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έγκριση της ΕΕ για τη χρήση της γλυφοσάτης επρόκειτο να λήξει στο τέλος 2023.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει την έγκριση της γλυφοσάτης για άλλα 10 χρόνια, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη, παρόλο που οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν κατάφεραν νωρίτερα να εκφράσουν σαφή άποψη σχετικά με την παράταση ή μη της έγκρισης.

«Για να εξισορροπήσει αυτές τις εκτιμήσεις, η Επιτροπή θα εγκρίνει την ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για περίοδο σημαντικά μικρότερη από τη μέγιστη δυνατή, δηλαδή για 10 χρόνια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Σημειώνεται πως η έγκριση της ΕΕ για τη χρήση της γλυφοσάτης επρόκειτο να λήξει στο τέλος 2023.

Η γλυφοσάτη είναι το δραστικό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup της Bayer.

Η υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε το 2015 στο συμπέρασμα ότι η γλυφοσάτη είναι πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο, αλλά άλλοι οργανισμοί σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων, έχουν χαρακτηρίσει τη γλυφοσάτη ως μη καρκινογόνο.

Η Bayer δήλωσε ότι μελέτες δεκαετιών έχουν δείξει ότι είναι ασφαλής και ότι η χημική ουσία χρησιμοποιείται ευρέως από τους αγρότες εδώ και δεκαετίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com