Η ΕΕ επιβεβαίωσε την παροχή βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023 στην Ουκρανία

Η ΕΕ επιβεβαίωσε την παροχή βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ για το 2023 στην Ουκρανία
MARIUPOL, UKRAINE - APRIL 22: A view of the destruction in Ukraine's besieged port city of Mariupol where the Russian Army has taken control, on April 22, 2022. The Russian army has taken control of Ukraine's besieged port city of Mariupol except for the Azovstal plant. The Ukrainian army said Russian forces "continued to carry out air strikes and attempted assaults in the area of ​​the seaport and the Azovstal plant." Russian military spokesman Igor Konashenkov said Friday that Moscow informed Kyiv about the order of civilian evacuations from the Azovstal plant in Mariupol.Konashenkov said the situation in Mariupol had normalized and residents could calmly wander the streets and humanitarian aid was provided to the city. Leon Klein / Anadolu Agency (Photo by Leon Klein / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εντείνει επειγόντως την παροχή βοήθειας ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στην Ουκρανία.

Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν ότι η ΕΕ θα εντείνει επειγόντως την παροχή βοήθειας ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στη χώρα, μεταξύ άλλων σε είδος, και θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ζωτικής σημασίας υποδομών της χώρας για να περάσει τον χειμώνα.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, να εντείνει την υποστήριξή της για τις πιο επείγουσες ανάγκες υποδομής της Ουκρανίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή να εντείνει τον συντονισμό με την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τους διεθνείς εταίρους για την παροχή βιώσιμου εξοπλισμού προτεραιότητας στην Ουκρανία, όπως κινητούς σταθμούς θέρμανσης, γεννήτριες, μετασχηματιστές ισχύος και εξοπλισμό υψηλής τάσης και φωτισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Παρισιού για την ανθεκτικότητα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας τη 13η Δεκεμβρίου 2022.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξη της Ένωσης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, καθώς και για το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής επίθεσης. Τονίζει, επίσης, ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην παροχή πολιτικής και στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, ιδίως μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και της Αποστολής Στρατιωτικής Βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της χώρας και εντείνοντας τη διμερή παροχή υποστήριξης, ιδίως τις ικανότητες αντιαεροπορικής άμυνας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν, τέλος, ότι οι συνεχείς επιδρομές της Ρωσίας εναντίον Ουκρανών αμάχων, πολιτικών στόχων, ενεργειακών υποδομών και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, για να προκαλέσει ακόμη περισσότερα δεινά στον ουκρανικό λαό, είναι ένα έγκλημα για το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία. «Πρέπει να σταματήσει. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί όλους τους διεθνείς εταίρους να κάνουν παρόμοιες εκκλήσεις και να ασκήσουν την επιρροή τους για τον σκοπό αυτό», αναφέρουν οι 27.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί ακόμη τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια μη στρατιωτικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και υπογραμμίζει την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο έργο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.