Η ΕΕ είναι έτοιμη να λανσάρει ευρωομόλογο για τη χρηματοδότηση ενεργειακών και αμυντικών δαπανών

Η ΕΕ είναι έτοιμη να λανσάρει ευρωομόλογο για τη χρηματοδότηση ενεργειακών και αμυντικών δαπανών
BRUSSELS, BELGIUM - JULY 6 : European Union flags are seen waving outside the EU Commission Building in Brussels, Belgium on July 6, 2021. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP

Σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγου με σκοπό την κάλυψη ενεργειακών και αμυντικών δαπανών  αναμένεται να «αποκαλύψει» την τρέχουσα εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το μπλοκ  αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πρόταση ενδέχεται να παρουσιαστεί μετά την έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, που ξεκινά την Πέμπτη, σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση των προετοιμασιών. Τεχνικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν οι πωλήσεις χρέους και πόσα χρήματα θα συγκεντρώσουν είναι ακόμη προς διευθέτηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το spread στις αποδόσεις των ομολόγων μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας μειώθηκε κατά 10 μονάδες, στις 151 μονάδες βάσης μετά την είδηση – οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν με την προοπτική αύξησης της προσφοράς. Το ευρώ επέκτεινε τα κέρδη του, σημειώνοντας άνοδο 0,6% στο 1,0920 δολ.

Η έκτακτη κίνηση έρχεται μόλις έναν χρόνο αφότου η ΕΕ δρομολόγησε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) που υποστηρίζεται από κοινό χρέος για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών των κρατών μελών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τώρα, το μπλοκ αντιμετωπίζει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς αρχίζει να μεταρρυθμίζει τη στρατιωτική και ενεργειακή του υποδομή μετά τη ρωσική επίθεση.

«Νέα εργαλεία»

«Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που θέτει μπροστά μας αυτή η κρίση», δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, το βράδυ της Δευτέρας στους βουλευτές στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Πρόσθεσε δε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα δώσουν πολιτική καθοδήγηση για περαιτέρω κινήσεις στη σύνοδο κορυφής.

Ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες, αλλά είπε ότι οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Το σχέδιο θα καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, και θα προβλέπει την έκδοση ομολόγων και στη συνέχεια τη διοχέτευση των εσόδων στα κράτη μέλη υπό τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση των δαπανών στις περιοχές.

Μια επιλογή είναι να δομηθεί όπως το πρόγραμμα SURE, είπαν ορισμένοι αξιωματούχοι, αναφερόμενοι σε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης μετά την πανδημία, βάσει του οποίου τα κράτη μέλη αποπλήρωσαν δάνεια με ευνοϊκούς όρους που παρείχε η Επιτροπή.