Η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ με δασμούς σε προϊόντα 20 δισ. ευρώ

Η ΕΕ προειδοποιεί τις ΗΠΑ με δασμούς σε προϊόντα 20 δισ. ευρώ
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε κατάλληλα και αποτελεσματικά», δήλωσε ο Ζαν-Λικ Ντεμαρτί, γενικός διευθυντής εμπορίου της Κομισιόν.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προετοιμάζεται να «χτυπήσει» με δασμούς αμερικανικά προϊόντα αξίας 20 δισ. ευρώ, εάν ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρήσει στην επιβολή δασμών σε αυτοκίνητα και ανταλλακτικά της ΕΕ, υπογράμμισε ανώτερος εμπορικός αξιωματούχος.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o ισχυρισμός του Ζαν-Λικ Ντεμαρτί, γενικού διευθυντή εμπορίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναδεικνύει τον κίνδυνο ξαφνικής κλιμάκωσης στις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις, μετά την εξάμηνη ανακωχή.

«Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μία αμερικανική κυβέρνηση που κάνει εμπορικές απειλές κατά στενών συμμάχων και εταίρων», είπε ο Ντεμαρτί, σε επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι».

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε κατάλληλα και αποτελεσματικά σε οποιουσδήποτε νέους εμπορικούς περιορισμούς μπορεί να μας προκαλέσει η αμερικανική κυβέρνηση. Εχουμε προετοιμάσει ένα προσχέδιο καταλόγου με εισαγωγές από τις ΗΠΑ αξίας 20 δισ. ευρώ, στις οποίες θα μπορούσε να ληφθεί δράση», σημείωσε.