Σφίγγει τον κλοιό η ΕΕ: Αρχίζει έρευνα για τις επιδοτήσεις σε χαλυβουργίες της Κίνας

Σφίγγει τον κλοιό η ΕΕ: Αρχίζει έρευνα για τις επιδοτήσεις σε χαλυβουργίες της Κίνας
epa06693628 (FILE) - Steel collies from German steel manufacturer Salzgitter AG are stored in Salzgitter, Germany, 22 March 2018 (reissued 26 April 2018). US President Donald J. Trump on 13 March 2018 had signed a declaration to impose tariffs of 25 percent on steel imports and 10 percent on aluminum imports. The 28-nation European Union has a temporary waiver from the tariffs until 01 May 2018. The German government does not expect an extension of the exemption, according to media reports of 26 April 2018. EPA/DAVID HECKER
Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να συνεργαστούν στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για να προστατευθούν βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να αναγγείλει πως θα διενεργηθούν έρευνες σε βάρος χαλυβουργιών της Κίνας για δυνητικά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, κατά τη διάρκεια συνόδου με τις ΗΠΑ εντός του τρέχοντος μήνα, αναφέρει ρεπορτάζ που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα Financial Times.

Οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να συνεργαστούν στις προσπάθειες της Ουάσιγκτον για να προστατευθούν βιομηχανίες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και τις πρακτικές ντάμπινγκ, εξηγεί η εφημερίδα επικαλούμενη δυο πηγές της ενήμερες για τα σχέδιά τους, τις οποίες δεν κατονομάζει.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα…

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα και κατά των επιδοτήσεων για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) από την Κίνα. Η έρευνα θα καθορίσει πρώτα εάν οι αλυσίδες αξίας BEV στην Κίνα επωφελούνται από παράνομες επιδοτήσεις και εάν αυτή η επιδότηση προκαλεί ή απειλεί να προκαλέσει οικονομική ζημία στους παραγωγούς BEV της ΕΕ. 

Εάν και τα δύο αποδειχθούν αληθή, η έρευνα θα εξετάσει τις πιθανές συνέπειες και τον αντίκτυπο των μέτρων στους εισαγωγείς, χρήστες και καταναλωτές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία στην ΕΕ. Με βάση τα πορίσματα της έρευνας, η Επιτροπή θα διαπιστώσει εάν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διορθώσει τις επιπτώσεις των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών που διαπιστώθηκαν με την επιβολή δασμών κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία από την Κίνα.

Η έρευνα, που ανακοινώθηκε από την, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 13 Σεπτεμβρίου στην ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης (SOTEU), θα ακολουθήσει αυστηρές νομικές διαδικασίες σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ και του ΠΟΕ, επιτρέποντας σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων της κινεζικής κυβέρνησης και των εταιρειών/εξαγωγέων, να παρουσιάσουν τα σχόλια, τα αποδεικτικά στοιχεία και τα επιχειρήματά τους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ και οι συναφείς τομείς ήδη επενδύουν και καινοτομούν για την πλήρη ανάπτυξη αυτού του δυναμικού. Όπου βρούμε στοιχεία ότι οι προσπάθειές τους παρεμποδίζονται από στρεβλώσεις της αγοράς και αθέμιτο ανταγωνισμό, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά και θα το κάνουμε αυτό σεβόμενοι πλήρως τις ενωσιακές και διεθνείς μας υποχρεώσεις. Γιατί η Ευρώπη παίζει με τους κανόνες, εντός των συνόρων της και παγκοσμίως. Αυτή η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θα είναι ενδελεχής, δίκαιη και βασισμένη σε γεγονότα».