Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει τις Google και Facebook να πληρώνουν για τις ειδήσεις- Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Η ΕΕ θέλει να αναγκάσει τις Google και Facebook να πληρώνουν για τις ειδήσεις- Το παράδειγμα της Αυστραλίας
ANKARA, TURKEY - DECEMBER 21: In this photo illustration, a mobile phone screen displays the logo of 'Google' in front of a computer screen displaying the 'Facebook' icon in Ankara, Turkey on December 21, 2020. Halil Sagirkaya / Anadolu Agency Photo: AFP
Ευρωβουλευτές μιλούν για «οξείες ανισορροπίες στη διαπραγματευτική δύναμη», τονίζοντας πως από τη στιγμή που οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες επωφελούνται σημαντικά από το ειδησεογραφικό περιεχόμενο, θα πρέπει να «πληρώσουν ένα δίκαιο ποσό».

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες που επιβλέπουν τους νέους ψηφιακούς κανονισμούς στην Ευρώπη θέλουν να αναγκάσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να πληρώνουν για τις ειδήσεις, όπως αντίστοιχα κάνει η Αυστραλία, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση των εκδοτών ενάντια στη Google και τη Facebook.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η πρωτοβουλία μελών του ευρωκοινοβουλίου θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στη Google, η οποία έχει απειλήσει να αποχωρήσει από την Αυστραλία ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον σχεδιαζόμενο νέο νόμο που θα την αναγκάζει να πληρώνει για τις ειδήσεις. Αντίστοιχα η Facebook προειδοποίησε πως θα σταματήσει τους χρήστες στην Αυστραλία από το να μοιράζονται ειδήσεις αν περάσει ο νόμος με την τρέχουσα μορφή του.

Οι ευρωβουλευτές που εργάζονται πάνω σε δυο προσχέδια ευρωπαϊκών ψηφιακών κανονισμών, της Πράξης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) και της Πράξης Ψηφιακών Αγορών (DMA), δήλωσαν στους FT πως οι νόμοι θα μπορούσαν να τροποποιηθούν και να περιλαμβάνουν πτυχές των μεταρρυθμίσεων της Αυστραλίας.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η επιλογή της δεσμευτικής διαιτησίας για συμφωνίες αδειοδότησης και η απαίτηση οι τεχνολογικές εταιρείες να πληροφορούν τους εκδότες για αλλαγές στον τρόπο με τον οποίον κατατάσσουν τις ειδήσεις στις ιστοσελίδες τους.

Ο Μαλτέζος ευρωβουλευτής Alex Silaba, ο οποίος ηγήθηκε της πρώτης έκθεσης του κοινοβουλίου για την DSA, είπε πως η προσέγγιση της Αυστραλίας έναντι της Google και της Facebook κατάφερε να αντιμετωπίσει «τις οξείες ανισορροπίες στη διαπραγματευτική δύναμη» των εκδοτών.

«Με την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά στην αναζήτηση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στη διαφήμιση, οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες δημιουργούν ανισορροπίες εξουσίας και επωφελούνται σημαντικά από το ειδησεογραφικό περιεχόμενο», δήλωσε. «Νομίζω πως είναι δίκαιο να πληρώσουν ένα δίκαιο ποσό».

Google και Facebook έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να καταλήξουν σε συμφωνίες αδειοδότησης για ειδήσεις στην Ευρώπη από τότε που η ΕΕ αναθεώρησε τους νόμους για το copyright το 2019. Οι αλλαγές δίνουν στους εκδότες το δικαίωμα αποζημίωσης για αποσπάσματα περιεχομένου που εμφανίζονται στις online πλατφόρμες.

Ωστόσο, ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν πως το καθεστώς παραμένει υπερβολικά αδύναμο.