Η ευκαιρία 6 τρισ. δολαρίων που ακούει στο όνομα «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»

Η ευκαιρία 6 τρισ. δολαρίων που ακούει στο όνομα «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»

Τον όρο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων» τον έχετε μάλλον ακούσει, εκτός κι αν ζείτε σε κάποια σπηλιά τα τελευταία χρόνια. Αλλά τι σημαίνει, αλήθεια;

Εν συντομία, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι ένα δίκτυο συσκευών συνδεδεμένων στο Ίντερνετ που μπορούν να συλλέξουν και να ανταλλάξουν δεδομένα.

Το νέο μοντέλο της γνωστής μάρκας αυτοκινήτων γεμάτο με εφαρμογές; Διαδίκτυο των Πραγμάτων. Οι έξυπνες οικιακές συσκευές που σας επιτρέπουν να ελέγχετε τον θερμοστάτη και τα φώτα με μια φωνητική εντολή; Διαδίκτυο των Πραγμάτων, κι αυτό.

Μέσα στα επόμενα χρόνια, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων θα μετασχηματίσει τον τρόπο που ζούμε και αλληλεπιδρούμε. Μπορεί να φαίνεται σύνθετο, αλλά η αλήθεια είναι ότι λειτουργεί μέσω ενός σχετικά απλού οικοσυστήματος.

Ο χρήστης χρησιμοποιεί, καταρχήν, ένα τηλεχειριστήριο (όπως π.χ. ένα smartphone ή ένα tablet) για να δώσει την εντολή ή να ζητήσει πληροφορίες μέσω ενός δικτύου σε μια συσκευή η οποία επιτελεί την ενέργεια και στη συνέχεια την αποστέλλει πίσω μέσω του δικτύου. Στη συνέχεια, η εντολή ή η πληροφορία εμφανίζεται στο τηλεχειριστήριο. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να αποθηκευθούν στο cloud, σε μια τοπική βάση δεδομένων, στο τηλεχειριστήριο, ή στην ίδια τη συσκευή.

Η δυνητική αγορά για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων είναι τεράστια και η Business Insider Intelligence εκτιμά ότι το 2020 θα υπάρχουν 24 δισεκατομμύρια συσκευές Διαδικτύου των Πραγμάτων εγκατεστημένες παγκοσμίως. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, θα επενδυθούν περίπου 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λύσεις βασισμένες στο Διαδίκτυο των πραγμάτων. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται η διευρυμένη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο, η αυξανόμενη υιοθέτηση κινητών συσκευών, οι αισθητήρες χαμηλού κόστους, και η μεγαλύτερη ενεργοποίηση των επενδυτών στον χώρο του Διαδικτύου των Πραγμάτων.

Η έκρηξη του συγκεκριμένου κλάδου αναμένεται άμεσα, αλλά η επανάσταση είναι ήδη αισθητή και αγγίζει την καθημερινή ζωή μέσω της άφιξης έξυπνων αυτοκινήτων και κατοικιών. Η ωρίμανση αυτής της επανάστασης θα αλλάξει τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, ταξιδεύουμε, ψυχαγωγούμαστε, και όχι μόνο…

Φανταστείτε «έξυπνους καθρέφτες» που θα σας επιτρέπουν να «δοκιμάσετε» ρούχα ψηφιακά. Αισθητήρες σε γραμμές παραγωγής που θα εντοπίζουν ακόμα και τη μικρότερη πτώση στην παραγωγικότητα και θα προσδιορίζουν ποιο κομμάτι του εξοπλισμού χρειάζεται επιδιόρθωση ή αλλαγή. Γεωργικό εξοπλισμό ελεγχόμενο από GPS που θα σπέρνει, θα καλλιεργεί και θα συλλέγει τη σοδειά. Ή συσκευές παρακολούθησης φυσικής κατάστασης που θα επιτρέπουν στους χρήστες να στέλνουν δεδομένα στον ιατρό τους.

Δεν είναι επιστημονική φαντασία. Η «επόμενη Βιομηχανική Επανάσταση» συμβαίνει καθώς μιλάμε. Και το δυνητικό της μέγεθος μπορεί να μεταφραστεί σε νέες ροές εσόδων για την εταιρεία σας και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για σας. Είστε έτοιμος;