Νέα αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την ΕΚΤ – Λαγκάρντ: Ακόμα δεν έχουμε πιάσει «ταβάνι»

Νέα αύξηση επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την ΕΚΤ – Λαγκάρντ: Ακόμα δεν έχουμε πιάσει «ταβάνι»
epa10444309 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde addresses a press conference following the meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 02 February 2023. EPA/FRIEDEMANN VOGEL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η πέμπτη κατά σειρά αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ σηματοδοτεί μια ακόμη παρέμβαση με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού.

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά μισή μονάδα προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 οπότε και ξεκίνησε ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων.

Μετά την νέα αύξηση το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από τις Τράπεζες διαμορφώνεται στο 2,5% και το βασικό επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης φθάνει πλέον στο 3%, τα οποία είναι και τα υψηλότερα από το Νοέμβριο του 2008.

Επιπροσθέτως, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα τις λεπτομέρειες για τη μείωση των τίτλων του που έχει αποκτήσει πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP). Όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται κατά 15 δισ. ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο από τις αρχές Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός μείωσης του χαρτοφυλακίου θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου. Οι μερικές επανεπενδύσεις θα πραγματοποιηθούν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την τρέχουσα πρακτική. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να επανεπενδύει το σύνολο των ομολόγων που λήγουν είτε αυτά βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο ΑΡΡ είτε σε αυτό της πανδημίας ΡΕΡΡ.

Στη συνέχεια για μεν το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με τον ρυθμό, που προαναφέρθηκε καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύσει όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τίτλους που λήγουν. Η μείωση θα ανέλθει στα 15 δισ.ευρώ το μήνα κατά μέσο όρο μέχρι το τέλος Ιουνίου 2023 και ο μετέπειτα ρυθμός της θα καθοριστεί με την πάροδο του χρόνου.

Όσον αφορά το PEPP, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να επανεπενδύσει τις τα ποσά από τα ομόλογα που λήγουν στο πλαίσιο του προγράμματος μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική μετατροπή του χαρτοφυλακίου PEPP θα γίνει για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην κατάλληλη νομισματική πολιτική. Βέβαια το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στην επανεπένδυση των εξαγορών που θα προκύψουν στο χαρτοφυλάκιο PEPP, με σκοπό την αντιμετώπιση των κινδύνων για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Λαγκάρντ: Νέα αύξηση τον Μάριο

To Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων σε σταθερό ρυθμό και της διατήρησής τους σε επίπεδα αρκούντως περιοριστικά για να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, διαμήνυσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη τύπου μετά τις ανακοινώσεις.

Η ίδια επισήμανε ότι το Δ.Σ. της ΕΚΤ σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και στην επερχόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει ποια θα είναι η πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Όπως σημείωσε, δεν μπορεί να σκεφτεί κάποιο σενάριο υπό το οποίο δεν θα αυξηθούν κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, εκτός και αν είναι κάτι ακραίο.

Ακόμα δεν έχουμε φτάσει στο «ταβάνι» των επιτοκίων, έχουμε δρόμο να διανύσουμε, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπήρχε γενικά συμφωνία μεταξύ των μελών του Δ.Σ. για τις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι η ΕΚΤ αναμένει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα παραμείνει αδύναμη, τονίζοντας ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας μπορεί να επιβραδυνθεί και η ανεργία να αυξηθεί. «Ο υψηλός πληθωρισμός και οι πιο σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες περιορίζουν τις δαπάνες και την παραγωγή. Οι διαταραχές στην προσφορά υποχωρούν σταδιακά και η προσφορά φυσικού αερίου είναι πιο ασφαλής» πρόσθεσε.

Yποστήριξε, ωστόσο, ότι τα ρίσκα για τον πληθωρισμό έχουν γίνει πιο «ισορροπημένα», ειδικά σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

  • Αύξηση επιτοκίων και από την Τράπεζα της Αγγλίας, φτάνοντας στο 4%
  • Επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 7,2% τον Ιανουάριο – Στο 8,5% η Ευρωζώνη