Η ΕΚΤ έτοιμη για μείωση των επιτόκιων τον Ιούνιο – Τα 5 «αγκάθια» για την οικονομία

Η ΕΚΤ έτοιμη για μείωση των επιτόκιων τον Ιούνιο – Τα 5 «αγκάθια» για την οικονομία
epa07962460 Vice-president of the European Central Bank (ECB), Luis de Guindos, delivers his speech during a conference organized by the Deusto Business School in Bilbao, Spain, 21 October 2019. EPA/JAVIER ZORRILLA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εφόσον δεν προκύψουν αλλαγές που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τη νομισματική της πολιτική.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιμένει να πιστεύει πως η μείωση των βασικών επιτόκιων της θα γίνει τον Ιούνιο, εφόσον δεν προκύψουν αλλαγές που θα μπορούσαν να διαφοροποιήσουν τη νομισματική της πολιτική, ανέφερε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο Ισπανός αξιωματούχος είπε «νομίζω ότι ήμασταν απολύτως σαφείς: αν τα πράγματα συνεχίσουν να εξελίσσονται όπως εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό, τον Ιούνιο θα είμαστε έτοιμοι να μειώσουμε τον περιορισμό της κατεύθυνσης της νομισματικής μας πολιτικής.

Ο ίδιος επανέλαβε την πιο πρόσφατη εκτίμησης της ΕΚΤ, ότι ο πληθωρισμός -στο 2,4% τον Μάρτιο- θα κυμανθεί κοντά στο σημερινό του επίπεδο τους επόμενους μήνες, αλλά θα υποχωρήσει προς τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το επόμενο έτος.

Οι αγορές βλέπουν επί του παρόντος μειώσεις 75 μονάδων βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων 4% της κεντρικής τράπεζας φέτος ή δύο πλήρεις κινήσεις μετά τον Ιούνιο, αλλά ο ντε Γκίντος αρνήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με το πού είναι πιθανό να πάνε τα επιτόκια, ακόμη και αν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ήδη διατυπώσει την ιδέα μιας δεύτερης μείωσης τον Ιούλιο.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι.

Η εξέλιξη των μισθών, η παραγωγικότητα, το μοναδιαίο κόστος εργασίας, τα περιθώρια κέρδους και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πολύ δύσκολο να ληφθούν υπόψη και να ληφθούν υπόψη όταν επεξεργαζόμαστε τις θέσεις μας» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Το Reuters υπενθυμίζει πως η ΕΚΤ έθεσε στο τραπέζι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο την περασμένη εβδομάδα, παρά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, το ασθενέστερο ευρώ και τα στοιχήματα ότι η μεγαλύτερη ομόλογός της, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα καθυστερήσει τις δικές της μειώσεις επιτοκίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

  • Λέτα: Χρειάζεται ένωση «αποταμίευσης και επενδύσεων»
  • Έμφαση του Reuters στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας – Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών