Η ΕΚΤ θα είναι υπομονετική πριν τη μείωση των επιτοκίων, τονίζει ο Βιλερουά

Η ΕΚΤ θα είναι υπομονετική πριν τη μείωση των επιτοκίων, τονίζει ο Βιλερουά
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει γρήγορη μείωση των επιτοκίων».

Να «μαζέψει» τις προσδοκίες σημαντικής μερίδας επενδυτών για το ενδεχόμενο μειώσεων των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2024 προσπάθησε το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Μιλώντας την Παρασκευή σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο Γάλλος τραπεζίτης είπε πως σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων η ΕΚΤ θα είναι υπομονετική και θα καθοδηγείται από τα δεδομένα και όχι από τις αγορές ή συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Η επόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι η μείωση των επιτοκίων, αλλά θα είναι υπομονετική και θα καθοδηγείται από τα δεδομένα και όχι από τις αγορές ή συγκεκριμένες ημερομηνίες, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau.

«Αν δεν υπάρξουν σοκ ή εκπλήξεις, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Δεν καθοδηγούμαστε από ένα ημερολόγιο, καθοδηγούμαστε από τα δεδομένα» τόνισε ο Βιλερουά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Γάλλου τραπεζίτη έρχονται μερικές ώρες μετά από την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της την Πέμπτη. Η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε κατά του εφησυχασμού μετά την πρόσφατη πτώση του πληθωρισμού προς το 2%, σηματοδοτώντας ότι τα στοιχήματα των επενδυτών για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων είναι πρόωρα.

Από την πλευρά του, ένα άλλος μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο Μάντις Μίλερ από την Εσθονία έχει παρόμοια άποψη, χαρακτηρίζοντας τις απόψεις της αγοράς «λίγο αισιόδοξες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: