Η Λαγκάρντ «μαζεύει» τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024

Η Λαγκάρντ «μαζεύει» τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024
epa10860184 European Central Bank (ECB) President Christine Lagarde arrives for a press conference following a meeting of the ECB Governing Council in Frankfurt am Main, Germany, 14 September 2023. The ECB held a two-day meeting from 13 to 14 September. Market expectations are split on whether the central bank will maintain its current rate or raise it for the tenth time in a row to 4 percent due to persistently high inflation and growing recession fears. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Δεν πρέπει να χαμηλώσουμε τις άμυνες μας απέναντι στον πληθωρισμό» υπογράμμισε η κεντρική τραπεζίτρια της Ευρωζώνης.

Προσεχτικές αναφορές για το εάν και κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των βασικών της επιτοκίων εντός του 2024 έκανε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά από την απόφαση της τράπεζας για να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

Σημειώνεται πως μετά από τις δηλώσεις που έκανε η Λαγκάρντ, οι επενδυτές «βλέπουν» πως  τράπεζα θα προχωρήσει σε μειώσεις των επιτοκίων της κατά 150 μονάδες βάσης εντός του 2024 έναντι 160 μονάδων βάσης που εκτιμούσαν πριν από τις αναφορές της επικεφαλής της ΕΚΤ.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος αναφέρθηκε στις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας πως είναι προς τα κάτω αναθεωρημένες σχετικά με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της τράπεζας τον Σεπτέμβριο.

Οι μελλοντικές αποφάσεις για τα επιτόκια θα διασφαλίζουν πως αυτά θα μείνουν σε επαρκώς περιοριστικό επίπεδο για «όσο διάστημα χρειαστεί», θα κρίνονται από τα οικονομικά στοιχεία, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και τον τρόπο με τον οποίο η νομισματική πολιτική μεταδίδεται στην οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα οικονομικά στοιχεία για τη διαμόρφωση της νομισματικής μας πολιτικής» συμπλήρωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ και υπογράμμισε τον στόχο της τράπεζας για επαναφορά του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2%.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2024, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως η τράπεζα λαμβάνει τις αποφάσεις της βασιζόμενη στα οικονομικά στοιχεία.

«Δεν πρέπει να χαμηλώσουμε τις άμυνες μας απέναντι στον πληθωρισμό» υπογράμμισε.

«Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού μέσα στο 2024» συμπλήρωσε, ενώ είπε πως το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε καθόλου το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων της κατά τη διήμερη συνεδρίαση του.

«Μεταξύ των αυξήσεων και των περικοπών των επιτοκίων, υπάρχει ένα πεδίο συγκράτησης» τόνισε.

Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει προς την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Αυτό μπορεί να λάβει τη μορφή συγκράτησης των επιτοκίων, ανέφερε η ίδια απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Για την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι προοπτικές της οικονομίας είναι ιδιαίτερα αδύναμες στους κλάδους της μεταποίησης και των κατασκευών, ενώ και ο κλάδος των υπηρεσιών αναμένεται να είναι εξασθενημένος για τους επόμενους μήνες, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ για την πορεία της Ευρωζώνης.

Τόνισε την ανάγκη για μείωση των μέτρων στήριξης των κυβερνήσεων που είχαν ληφθεί κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει συμφωνία για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2024.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε πως η τράπεζα δεν έχει στο βασικό σενάριο της μιας ύφεση στην Ευρωζώνη.

Πληθωρισμός

Για τον πληθωρισμό, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε πως ενδέχεται να αυξηθεί τον Δεκέμβριο ενώ είπε πως αναμένεται να σημειώσει ηπιότερη κάμψη για το 2024, συγκριτικά με την κάμψη που είχε τους δύο προηγούμενους μήνες.

Ακόμα, είπε πως οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να ενισχύσουν τις πληθωριστικές πιέσεις λόγω μιας ενδεχόμενης αύξησης των τιμών ενέργειας. Επιπλέον, είπε πως οι καιρικές συνθήκες μπορούν να ενισχύσουν τις τιμές των τροφίμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: