«Η Ελλάδα έλαβε τη στήριξη που επιθυμούσε»

«Η Ελλάδα έλαβε τη στήριξη που επιθυμούσε»

Ικανοποίηση για τη συνάντηση Σαμαρά-Ομπάμα, αλλά και έκκληση να επιστρέψουν οι καταθέσεις στις τράπεζες εξέφρασε ο Υπ. Οικονομικών.

«Η Ελλάδα έλαβε από τις ΗΠΑ τη στήριξη που επιθυμούσε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε ικανοποίηση για τη θετική έκβαση της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στην Ουάσινγκτον και τόνισε ότι οι απόψεις των δύο κρατών συμπίπτουν. Ο υπουργός συμφώνησε με τη ρήση του προέδρου Ομπάμα πως «η λιτότητα δεν αποτελεί μονόδρομο» και είπε πως για αυτό θα πρέπει να πειστεί και ο ευρωπαϊκός Βορράς, εξηγώντας ωστόσο, πως δεν βλέπει «σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Γερμανία για το ελληνικό χρέος, αλλά έναν εποικοδομητικό διάλογο».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για «κούρεμα» των καταθέσεων και απηύθηνε έκκληση για την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες και σημειώνοντας πως η πρόοδος στο συγκεκριμένο ζήτημα συμβαίνει με αργούς ακόμη ρυθμούς.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί μια αναγκαία αλλά όχι επαρκή συνθήκη. Πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. (…) Περίπου 20 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα σε μπαούλα και στρώματα», δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «θα ανοίξει η σχετική συζήτηση όταν έρθει η ώρα» και πως βασικός στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του 2013, τονίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να βγει από το ευρώ. Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ακόμη ότι η ύφεση το 2013 θα διαμορφωθεί κάτω από το 5% και η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014.

O υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και διαρθρωτικών ταμείων και τόνισε πως η απορρόφηση των κονδυλίων είναι στο χέρι της Ελλάδας, ενώ δήλωσε πως μετά από 11 μήνες «που δεν έμπαινε ούτε ευρώ στην οικονομία, με ευθύνη και πολιτικών προσώπων», η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει αρχίσει να δανειοδοτεί πάλι κλάδους της οικονομίας.

Όσον αφορά το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός τόνισε ότι θα το πληρώσουμε για τελευταία φορά το 2013, καθώς από το 20104 θα ισχύσει ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, λέγοντας, «πρέπει να είμαστε αμείλικτοι με τη φοροδιαφυγή», καθώς «όταν δεν κόβεται μια απόδειξη κάποιος κλέβει εμάς και το κράτος. Ο ελεγκτικός μηχανισμός επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία είσπραξης φόρων». Ανέφερε ακόμη ότι οι αποδείξεις θα αποκοπούν από το φορολογικό σύστημα και υπάρχουν σκέψεις να δοθούν κάποια κίνητρα για τη συλλογή τους.