Η Ελλάδα ουραγός στην ΕΕ για την πλήρη ισότητα των γυναικών – Πώς βρεθήκαμε στην 24η θέση;

Η Ελλάδα ουραγός στην ΕΕ για την πλήρη ισότητα των γυναικών – Πώς βρεθήκαμε στην 24η θέση;
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει το μνημείο της Ζαγορίσιας Γυναίκας της Πίνδου, κοντά στους Ασπραγγέλους Ιωαννίνων, στη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, Ζαγοροχώρια, Τρίτη 14 Ιουνίου 2022. Το άγαλμα στήθηκε στη περιοχή τον Οκτώβριο του 1993 και είναι έργο του Θεσσαλού γλύπτη Γιώργου Καλακαλλά και το ύψος του φτάνει τα 6 μέτρα, ενώ το βάρος του είναι 1,7 τόνους. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των γυναικών του Ζαγορίου που με συνέβαλαν τα μέγιστα για να αποκρουστεί η εισβολή των Ιταλικών δυνάμεων το φθινόπωρο του 1940. Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΟΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η βαθμολογία της χώρας μας είναι 12,2 μονάδες χαμηλότερη από τη βαθμολογία της ΕΕ στο σύνολο της.

H Ελλάδα βρέθηκε για το 2023 στις τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πλήρη ισότητα των γυναικών, όπως προκύπτει από τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2023 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων.

Σημειώνεται πως η σχετική έκθεση βασίζεται στις επιδόσεις των χωρών της ΕΕ σε έξι κατηγορίες:

  • εργασία,
  • χρήματα,
  • εκπαίδευση,
  • χρόνος (το χρονικό διάστημα που έχουν οι πολίτες για να φροντίζουν και να εκπαιδεύουν τα παιδιά ή τα εγγόνια τους, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με αναπηρίες καθημερινά)
  • εξουσία και
  • υγεία.

Με 58 βαθμούς στους 100, για το 2023 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 24η θέση στον δείκτη ισότητας των φύλων. Η βαθμολογία της χώρας μας είναι 12,2 μονάδες χαμηλότερη από τη βαθμολογία της ΕΕ στο σύνολο της.

Από το 2010, η βαθμολογία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 9,4 μονάδες, κυρίως λόγω της βελτίωσης στον τομέα του χρόνου (+ 31,5 μονάδες).

Από το 2020, η συνολική βαθμολογία της Ελλάδας έχει αυξηθεί κατά 4,6 μονάδες, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μεταξύ των των κρατών μελών.

Υγεία

Η υψηλότερη βαθμολογία της Ελλάδας είναι στον τομέα της υγείας (85,5 μονάδες), όπου κατατάσσεται στη 17η θέση. Λόγω της προόδου από το 2010, η Ελλάδα ανέβηκε δύο θέσεις στον τομέα της υγείας, από τη 19η θέση το 2010 στη 17η θέση το 2021. Σε αυτόν τον τομέα, η χώρα έχει τις καλύτερες επιδόσεις στον υποτομέα της κατάστασης της υγείας, στον οποίο συγκεντρώνει 94,3 βαθμούς, καταλαμβάνοντας την 6η θέση μεταξύ όλων των κρατών μελών.

Η εργασία

Οι ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων είναι έντονες στον τομέα της εργασίας (68,7 μονάδες), με τη χώρα μας να λαμβάνει τη χαμηλότερη της βαθμολογίας σε αυτόν τον τομέα, όπου βρίσκεται στην 25η θέση.

Από το 2010, η κατάταξη της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα έχει βελτιωθεί μόνο κατά μία θέση, αν και η βαθμολογία της χώρας έχει βελτιωθεί κατά 3,1 μονάδες από το 2020. Στον τομέα της εργασίας, η χαμηλότερη κατάταξη της Ελλάδας βρίσκεται στον υποτομέα της συμμετοχής στην απασχόληση (προτελευταία μεταξύ όλων των κρατών μελών) της Ένωσης.

Χρήμα

Από το 2020, η βαθμολογία της Ελλάδας έχει μειωθεί στον τομέα του χρήματος (- 1,1 μονάδες), με την κατάταξή της μεταξύ όλων των κρατών μελών, με τη θέση της χώρας μας στη λίστα να μειώνεται με την πάροδο των ετών (από την 16η θέση το 2010 στην 23η θέση το 2021).

Η υποχώρηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων στους υποτομείς της οικονομικής κατάστασης (- 2,2 μονάδες) και των οικονομικών πόρων (- 0,4 μονάδες) μεταξύ 2020 και 2021.

Στην Ευρώπη

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης για την ισότητα των φύλων, μπροστά από την Ολλανδία και τη Δανία.

Η τιμή του δείκτη για ολόκληρη την ΕΕ δείχνει πόσο αργά προχωρά η Ένωση στην πλήρη ισότητα, καθώς ενώ το 2015 ο γενικός δείκτης ταν στις 64,4 μονάδες για το 2023 -οκτώ χρόνια μετά- είναι μόλις 5,8 μονάδες υψηλότερος.

Η ΕΕ βρίσκεται πιο κοντά στην ισότητα των φύλων στον τομέα της υγείας (88,5 μονάδες), ιδίως στον υποτομέα της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας (97,3 μονάδες).

Ωστόσο, η υγεία είναι ο μόνος τομέας που παρουσιάζει μείωση από την προηγούμενη έκδοση (-0,2 μονάδες) και έχει σημειώσει τη μικρότερη πρόοδο από το 2010 (+ 1,8 μονάδες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: