Η ελληνική Respi υπόσχεται μια πιο υγιή ζωή σε άτομα με άσθμα

Η ελληνική Respi υπόσχεται μια πιο υγιή ζωή σε άτομα με άσθμα

Η εταιρεία "Respi" Νικητής του Διαγωνισμού Start Tel Aviv 2015 στην Ελλάδα.

Η εταιρεία Respi”, με ιδρυτή τον κ. Αντώνη Κουρή, αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού “Start Tel Aviv 2015” σε ειδική εκδήλωση (pitching event) που πραγματοποιήθηκε χτες στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων – INNOVATHENS με την συμμετοχή ομάδας διακεκριμένων Ελλήνων και Ισραηλινών κριτών, της Πρέσβεως του Ισραήλ, κυρίας Ιρίτ Μπέν Άμπα, του συνιδρυτή των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC) κ. Μιχάλη Στάγκου, και εκπροσώπων της ελληνικής startup σκηνής.

H “Respi” κέρδισε τις εντυπώσεις των κριτών ανάμεσα σε πέντε ομάδες παρουσιάζοντας την συσκευή που ανέπτυξε η οποία βοηθά  άτομα με άσθμα ή ΧΑΠ να ζήσουν μία υγιέστερη ζωή, μέσω ενός συστήματος διαχείρισης στο smartphone. Αποτελείται από ένα φορητό σπιρόμετρο, ένα φορητό αισθητήρα ποιότητας του αέρα και μία συνδεδεμένη εφαρμογή η οποία προσφέρει εξατομικευμένη παρακολούθηση της ασθένειας και καθοδήγηση.

Ο νικητής θα έχει την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψει στο Ισραήλ και να συμμετάσχει στο DLD Tel Aviv Innovation Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ καινοτομίας της χώρας (5-11 Σεπτεμβρίου 2015). Για την Respi θα σχεδιαστεί συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει παρακολούθηση εργαστηρίων (workshops) και ομιλιών καθώς και μια σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους του ισραηλινού οικοσυστήματος.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Κουρής, το Ισραήλ υπήρξε ανέκαθεν καινοτόμο σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. «Είναι μεγάλη μας τιμή και χαρά να κερδίζουμε αυτό το διαγωνισμό για να βρεθούμε σε ένα από τα σπουδαιότερα επιχειρηματικά οικοσυστήματα του κόσμου. Η εταιρεία μας προγραμμάτιζε αυτό το ταξίδι εδώ και καιρό και αυτό το βραβείο ήρθε την κατάλληλη στιγμή».

Στην κριτική επιτροπή του διαγωνισμού συμμετείχαν η ισραηλινή ειδικός στην καινοτομία, κ. Nava Swersky Sofer, Ιδρυτής της NanoIsrael και Πρόεδρος της International Commercialization Alliance, ο Ισραηλινός κ. Daniel Seal, Ιδρυτής και CEO της AcreWhite, ο κ. Φώτης Δραγανίδης, Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft – Hellas, ο κ. Λουκάς Πηλίτσης, Venture Capital επενδυτής και ο κ. Ίων Τσάκωνας, Διευθύνων Σύμβουλος του Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund.  Οι κριτές εξέτασαν προσεκτικά τις παρουσιάσεις των εταιριών υποβάλλοντας ερωτήσεις, κάνοντας παρατηρήσεις και παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές στους διαγωνιζόμενους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις με 42 συμμετοχές ανταποκρίθηκαν θερμά στον διαγωνισμό Start Tel Aviv 2015 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Πρεσβεία του Ισραήλ και τους ID-GC.

Οι άλλες εταιρίες που έφτασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού και παρουσίασαν τις ιδέες τους ήταν:

  • η εταιρεία e-NIOS που αναπτύσσει λύσεις πληροφορικής για την ευφυή ανάλυση γενομικών δεδομένων στο Cloud, στοχεύοντας στην ανάγκη για ανάλυση μεγάλων δεδομένων (big data analytics)  στο χώρο της Βιοϊατρικής Έρευνας.
  • Η SourceLair, ένα website που επιτρέπει στον κόσμο να γράφει κώδικα μέσα από έναν browser
  • Η εταιρεία HOST που ανέπτυξε έναν έξυπνο θερμοστάτη χώρου, ο οποίος χρησιμοποιεί ασύρματους αισθητήρες, αντιστάθμιση και προσαρμόζει την ένταση της θέρμανσης για εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
  • Η εταιρεία RTsafe ιατρικής τεχνολογίας που ανέπτυξε και προσφέρει αποκλειστικά διεθνώς ένα πατενταρισμένο καινοτόμο προϊόν που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των καρκινοπαθών που υπόκεινται σε ακτινοθεραπεία

Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απηύθυναν η Πρέσβυς του Ισραήλ, κυρία Ιρίτ Μπεν –’Αμπα και ο συνιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (ID-GC), κύριος Μιχάλης Στάγκος.  Η Πρέσβυς σημείωσε ότι ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε 13 διαφορετικές χώρες και για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

H Πρέσβυς ευχαρίστησε θερμά τους ID-GC για την άριστη και γόνιμη συνεργασία τους τονίζοντας ότι αυτή θα συνεχιστεί στο πλαίσιο όλων των δραστηριοτήτων που διοργανώνει η Ισραηλινή Πρεσβεία για την προώθηση της Ελληνο-Ισραηλινής συνεργασίας στους τομείς της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας .

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Στάγκος δήλωσε ότι στις σημερινές συγκυρίες, και πιστεύοντας ακράδαντα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρώπη και στο ευρώ, προχωρήσαμε στη διεξαγωγή του διαγωνισμού γιατί θεωρούμε σημαντικό να συνεχίσουμε να δίνουμε ώθηση και ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους που τολμούν να επιχειρήσουν.  Η συνεργασία μας με την Πρεσβεία του Ισραήλ δεν σταματάει εδώ, καθώς ήδη υπάρχουν σχέδια για μελλοντικές ενεργοποιήσεις με κοινό στόχο την ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και τη διασύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών.