Η ελληνική θέση στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας μετά τις ρωσικές απειλές

Η ελληνική θέση στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας μετά τις ρωσικές απειλές
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στις σημερινές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας , Τρίτη 10 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την «υποχρέωση» ανάληψης συλλογικής δράσης «για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας» αναμένεται να μεταφέρει ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, ο κ. Σκρέκας σημείωσε:

«Ο καταστροφικός πόλεμος της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία κλιμακώνεται με χιλιάδες νεκρούς πολλούς αμάχους και μια τεράστια ενεργειακή κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη. Σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα μεταφέρω το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αλληλεγγύη απέναντι στον Ουκρανικό λαό, για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο αλλά και την υποχρέωση να αναλάβουμε συλλογική δράση για την στήριξη των νοικοκυριών και ιδίως των πιο ευάλωτων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας: Δεν υπάρχουν πληροφορίες για χώρες που θα πληρώσουν σε ρούβλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ούτε για χώρες ούτε για ιδιωτικές εταιρείες που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια όπως επιθυμεί η Ρωσία ανέφερε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον ερωτηθείσα σχετικά κατά την άφιξή της στο έκτακτο συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι « το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ».

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».

Η Γαλλία δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πληρώνει σε ρούβλια

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

«Μετά τη μονομερή και βάναυση απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία και την Πολωνία, αποφάσισα να συγκαλέσω αυτό το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, πρώτα από όλα για να διασφαλίσουμε την αλληλεγγύη μας με τις δύο αυτές χώρες και να καταδικάσουμε αυτή την πράξη που παραβιάζει τα συμβόλαια και είναι απαράδεκτη.», δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός και προεδρεύουσα του Συμβουλίου. Η ίδια, εξήγησε ότι το σημερινό Συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ερωτηθείσα αν κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Μόσχα σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, η Γαλλίδα Υπουργός αρκέστηκε να απαντήσει λέγοντας : «το σημαντικό είναι να δείξουμε ότι όλοι είμαστε σύμφωνοι να συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ και ότι δε θα δεχτούμε να μας επιβληθούν μονομερώς τροποποιημένα συμβόλαια».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει τη στάση της Ουγγαρίας, η Γαλλίδα Υπουργός ανέφερε ότι είναι «εποικοδομητική», όπως και των υπολοίπων χωρών, διότι όλοι έχουν επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης που απαιτεί μεγάλη συλλογική υπευθυνότητα.

Διαβάστε ακόμη: Πριν καν ανακοινωθεί ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ξεκίνησαν οι φήμες για εξαιρέσεις