Η επανάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο Τραμπ

Η επανάσταση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο Τραμπ

Πώς η έξοδος των ΗΠΑ από την TPP θα επηρεάσει φαρμακοβιομηχανίες και καταναλωτές παγκοσμίως.

του Κλίφτον Λιφ

Τρεις κρίσιμες πτυχές της επανάστασης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι και οι εξής: (1) η καινοτομία είναι παγκόσμια• (2) η καινοτομία δεν έχει νόημα χωρίς την πρόσβαση• και (3) η παγκόσμια «μηχανή» μακροπρόθεσμης καινοτομίας στα φάρμακα αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Όσον αφορά την πρώτη πτυχή, η εκτελεστική εντολή του Προέδρου Τραμπ που θέτει τις ΗΠΑ εκτός της Συμφωνίας Συνεργασίας Ειρηνικού (TPP) είναι πιθανό να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους κατασκευαστές φαρμάκων και τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Η TPP, η οποία επρόκειτο να είναι η μεγαλύτερη περιφερειακή εμπορική συμφωνία, προσέφερε μια βελτιωμένη προστασία των πατεντών για τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Τώρα, βρισκόμαστε πάλι πίσω στο σημείο μηδέν. (Ωφελημένοι από τον θάνατο της TPP είναι όσοι, στον αναπτυσσόμενο κόσμο, βασίζονται σε φθηνά γενόσημα φάρμακα, καθώς μπορεί να εξασφαλίσουν μια εξαίρεση από οποιαδήποτε επικείμενη άνοδο των τιμών που το σύμφωνο και οι προτεινόμενες διατάξεις του σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία θα μπορούσαν πιθανώς να προκαλέσουν).

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer διαπίστωσε ότι το ποσοστό των θανάτων από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ήταν σημαντικά υψηλότερο στις αφρο-αμερικανές γυναίκες απ’ ό,τι νομιζόταν στο παρελθόν. Η μελέτη, επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη περισσότερες γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο κατά του ιού HPV, εμβόλιο το οποίο προστατεύει έναντι στελεχών του ιού που είναι γνωστό ότι συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου.

Αλλά η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά την τεράστια διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ μαύρων και λευκών. Όπως έγραψα τον περασμένο Νοέμβριο, το πρόβλημα αυτό είναι τόσο παλιό όσο και ο πόλεμος κατά του ίδιου του καρκίνου.

Ο Δρ. Ότις Μπρόλει, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, ορθώς επισημαίνει ότι, όταν υπάρχει ίση μεταχείριση (και πρόσβαση στη θεραπεία), οι ασθενείς έχουν ίσα αποτελέσματα. Αλλά γενικά, οι λευκοί και οι μαύροι ασθενείς δεν έχουν, στο σύνολό τους, ίση μεταχείριση και πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, και αυτό είναι μια ανησυχία που γίνεται πιο επιτακτική καθώς το Κογκρέσο κινείται ολοταχώς προς την κατάργηση του Νόμου για την Οικονομικά Προσιτή Φροντίδα.

Και τέλος, όσον αφορά το τρίτο ζήτημα, υπάρχει μια νέα προσπάθεια από την οργάνωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα της φαρμακευτικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ να κερδίσει τις καρδιές και τα μυαλά των Αμερικανών. Μια νέα εκστρατεία της PhRMA, με την ονομασία ‘GOBOLDLY’, υποτίθεται ότι θα μας πείσει ότι όλα αυτά τα χρόνια η καταχρηστική αύξηση τιμών και άλλες απαράδεκτες συμπεριφορές έγιναν όλες στο όνομα της ιατρικής προόδου και της καινοτομίας. Το πρώτο βίντεο της εκστρατείας παρουσιάζει ένα νεογέννητο βρέφος, με συνοδεία μουσικής, και μια βαθιά ανδρική φωνή να διαβάζει ένα ποίημα του Ντίλαν Τόμας.

Μάλλον δεν έχουν καταλάβει και τόσο το μέγεθος του προβλήματος…