Η επανάσταση των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο ωθεί τη Mastercard πέρα από τις πιστωτικές κάρτες

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ίδια στιγμή που η τεχνολογία 5G υπόσχεται να επιταχύνει και να μετασχηματίσει την ίδια τη φύση των τηλεπικοινωνιών, μια παρεμφερής επανάσταση λαμβάνει χώρα στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

του Rey Mashayekhi

Κι αυτό ακριβώς το στοιχείο ώθησε τη Mastercard να δαπανήσει σχεδόν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο για να αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων εταιρικών υπηρεσιών της ευρωπαϊκής εταιρείας υπηρεσιών πληρωμών Nets. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Mastercard. Και έδωσε κίνητρο στη Fed να βάλει τα θεμέλια για ένα νέο σύνολο υποδομών που υπόσχεται έναν ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο εμπορικών συναλλαγών.

Ο κόσμος των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο δεν είναι ένα όνειρο του μέλλοντος. Κατά μία έννοια, βρίσκεται ήδη εδώ – και το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι έτοιμο για να υποδεχθεί ένα άνευ προηγουμένου κύμα καινοτομίας που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις συναλλάσσονται μεταξύ τους.

«Εδώ και 50 χρόνια χτίσαμε την επιχειρηματική μας δραστηριότητα πάνω στις πιστωτικές κάρτες, απλοποιώντας κάτι σύνθετο» λέει στο Fortune ο Michael Miebach, επικεφαλής προϊόντων και καινοτομίας της Mastercard. «Αλλά αν θέλουμε να παραμείνουμε ένας χρήσιμος εταίρος για τους πελάτες μας, δεν μπορούμε να λέμε απλά ότι οι κάρτες είναι η απάντηση σε όλα. Πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες κάθε μεμονωμένου πελάτη· αν αυτός θέλει ταχύτητα στις πληρωμές, χρειαζόμαστε άμεσες πληρωμές».

Αυτή ακριβώς η στρατηγική οδήγησε τη Mastercard στον χώρο των πληρωμών τα τελευταία χρόνια – από την αγορά της βρετανικής Vocalink το 2016 μέχρι τις φετινές συμφωνίες για τις αμερικανικές εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας Transactis και Transfast. Αυτές οι εξαγορές στόχο είχαν να βοηθήσουν τη Mastercard να εκμεταλλευθεί την τεχνολογική πρόοδο στον χώρο των πληρωμών σε πραγματικό χρόνο.

Η Vocalink βοήθησε στην ανάπτυξη των υποδομών της πλατφόρμας RTP, η οποία διευκολύνει τις συναλλαγές σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας τραπεζών The Clearing House, καθώς και μεταξύ των πλατφόρμων πληρωμών όπως η Zelle και η Venmo που είναι διασυνδεδεμένες με το σύστημα RTP.