Η επερχόμενη «επανάσταση» των διαδικτυακών μηνυμάτων

Η επερχόμενη «επανάσταση» των διαδικτυακών μηνυμάτων

Εταιρείες όπως Facebook, Google, Atlassian και Slack αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν τη χρήση των εφαρμογών μηνυμάτων με νέα apps.

Υπάρχει γενικότερα μια αθόρυβη επανάσταση μεταξύ των εταιρειών που παρέχουν εφαρμογές μηνυμάτων.

Επιχειρήσεις όπως το Facebook, η Google, η Atlassian και η Slack αποφάσισαν να επεκτείνουν τη χρήση των εφαρμογών μηνυμάτων, πέρα από την απλή αποστολή ενός μηνύματος, ήχου και εικόνας σε κάτι πιο λειτουργικό.

Για παράδειγμα, την Τρίτη, η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι η Google εργάζεται πάνω σε μια νέα εφαρμογή συνομιλίας που θα επιτρέπει στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν εφαρμογές, οι οποίες θα συνδέονται σε ένα παράθυρο άμεσων μηνυμάτων μέσω ενός απλού κειμένου (simple text interface).

Εκπρόσωπος του Facebook σχολίασε τα χαρακτηριστικά της νέας εφαρμογής της Google και δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ανταγωνιστικό και παρόμοιο έργο με το “Μ” project του Facebook, μια εικονική “βοηθό”, η οποία θα σας βοηθά να κάνετε τα πάντα, από ψώνια, μέχρι κρατήσεις σε εστιατόρια και όλα αυτά μέσα από το Messenger.

Πολλοί αναλυτές μάλιστα δεν δίστασαν να δώσουν και ονομασία σε αυτήν την εφαρμογή κι αυτή είναι “ChatOps”.

Οι νόμοι του Apple Store

Τώρα η Apple έχει να ανταγωνιστεί και μια νέα εφαρμογή μηνυμάτων στην αγορά. Μέχρι στιγμής, η στρατηγική της ήταν επιτυχημένη και τα περισσότερα έσοδα της εταιρείας προέρχονταν από τις πωλήσεις των iPhone και το αγοραστικό κοινό έχει δείξει ιδιαίτερη προτίμηση στα μοντέλα της Apple. Για το λόγο αυτό και αποφάσισε να μειώσει κατά 30% όλες τις αγορές στο Apple Store.

Έτσι δεν προσελκύει μόνο τους υποψήφιους αγοραστές, αλλά και τους προγραμματιστές, οι οποίοι πρέπει να πωλούν τις εφαρμογές τους.

Το σκεπτικό της τεχνολογικής εταιρείας είναι: Μόλις οι χρήστες “δεθούν” με το Apple Store μετά θα περάσουν και στην επόμενη αγορά iPhone και θα απορρίψουν ένα smartphone Android.

Η ελπίδα του Facebook

Το Facebook έχει πλέον το δικό του κατάστημα εφαρμογών, προσφέροντας διασκέδαση, αλλά και χρήσιμα “εργαλεία” σε πάνω από 800 εκατ. χρήστες, οι οποίοι χρησιμοποιούν το Facebook Messenger.

Η νέα ιδέα του Facebook είναι αρκετά απλή: Όσοι επιθυμούν να συνομιλούν μέσω μηνυμάτων και παράλληλα θέλουν να ασχοληθούν και με κάτι άλλο, δεν θα χρειάζεται να “κλείνουν” το παράθυρο συνομιλιών για να ανοίξουν μια νέα εφαρμογή.

Ωστόσο, εάν οι χρήστες αποφασίσουν να κάνουν τις αγορές τους ή να “κατεβάζουν” εφαρμογές από το Facebook, τη Google, την Atlassian και τη Slack θα χάσουν και το ενδιαφέρον τους προς την Apple.

Από την άλλη, οι προγραμματιστές θα μπορούν να εγκαταστήσουν τις εφαρμογές τους σε μια ενιαία πλατφόρμα συνομιλίας, η οποία θα λειτουργεί σε οποιαδήποτε συσκευή (εκτός της Apple).

Μάλλον ήρθε η ώρα η Apple να αλλάξει τη στρατηγική της, καθώς η θέση του Apple Store είναι ιδιαίτερα ασταθής.