CEO Initiative 2020: Η επιστημονική έρευνα, η κλιματική κρίση και η περίπτωση της BIOGEN

CEO Initiative 2020: Η επιστημονική έρευνα, η κλιματική κρίση και η περίπτωση της BIOGEN
Ο Michel Vounatsos μίλησε για την άδεια φαρμάκου για το Αλτσχάιμερ που εκκρεμεί στο FDA και προοιωνίζεται επενδύσεις στον κλάδο.

Όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων  είναι  επιβλαβείς για την ανθρωπότητα, με τους θανάτους να ανέρχονται ετησίως σε  εννέα εκατομμύρια. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν πλέον εκατομμύρια προς τον σκοπό αυτό, ενώ συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη δραστηριότητά τους. Ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στις πολιτικές για την κλιματική κρίση και η περίπτωση της BIOGEN βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του CEO της εταιρείας, Michel Vounatsos με τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Απόστολο Μαγγηριάδη, στο πλαίσιο του Fortune Greece CEO Initiative.

Η Biogen αναπτύσσει φάρμακο κατά του Αλτσχάιμερ και εκκρεμεί άδεια από το FDA. Εάν εγκριθεί θα είναι το πρώτο σχετικό προϊόν, κάτι που μπορεί να δώσει μια ώθηση για επενδύσεις στον κλάδο. Με αυτή την είδηση άνοιξε την παρουσίασή του ο Michel Vounatsos, και προανήγγειλλε ότι η σχετική απόφαση αναμένεται να έχει ληφθεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Τα διδάγματα από αυτή τη φρικτή πανδημία είναι πάρα πολλά και δεν αφορούν μόνο την ιατρική κοινότητα αλλά και τα κράτη, αφού όπως εξήγησε ο κ. Vounatsos χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία. «Η πανδημία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και ως παγκόσμιο πρόβλημα απαιτεί παγκόσμιες λύσεις» τόνισε σημειώνοντας ότι πρέπει να σκεφτούμε πώς θα μεταβούμε σε ένα πραγματικό σύστημα υγείας και όχι μόνο σε ένα σύστημα θεραπείας της εκάστοτε νόσου.

Οι ηγέτες δεν μπορούν πλέον να είναι ηγέτες ατόμων, αλλά και ηγέτες συνόλων δεδομένων, ανέφερε τονίζοντας ότι το επόμενο σύνορο είναι η νευροεπιστήμη και εκεί εστιάζει η Biogen την εξειδικευμένη γνώση της.

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. Εξάλλου, όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων είναι επιβλαβείς για την ανθρωπότητα, με τους θανάτους να ανέρχονται ετησίως σε εννέα εκατομμύρια. Η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν πλέον εκατομμύρια προς τον σκοπό αυτό, ενώ συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη δραστηριότητά τους.

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται πλέον στο κατώφλι του σπιτιού μας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Vounatsos που επαίνεσε τις ελληνικές αρχές για τα φιλόδοξα σχέδια εξάλειψης του άνθρακα έως το 2050. Μεταφέροντας τη θέση της Biogen σημείωσε: “Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε να αλλάζουμε τον τρόπο που παράγουμε και διανέμουμε, να μετασχηματίζουμε τον τρόπο λειτουργίας μας. Θέλουμε να ορίσουμε νέα μεγέθη μέτρησης της λειτουργίας και της επιτυχίας μας. Και θέλουμε να ενδυναμώνουμε την βάση των εργαζομένων μας”.

Όπως είπε, η εταιρεία επενδύει πολλά στην σκλήρυνση κατά πλάκας γιατί δεν υπάρχει θεραπεία. “Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε καινοτόμοι και να βρούμε μηχανισμούς διαχείρισης της νόσου, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να επιτύχουμε τους στόχους μας στο συγκεκριμένο μέτωπο. Είναι μια έρευνα υψηλού κινδύνου αλλά μαθαίνουμε από τα λάθη μας και συνεχίσουμε να επενδύουμε. Η ζωή των νοσούντων έχει βελτιωθεί δραματικά αλλά συνεχίζουμε να αναζητούμε θεραπεία”, πρόσθεσε.

Εν κατακλείδι, για τη Biogen η ποικιλομορφία είναι προϋπόθεση της βέλτιστης απόδοσης. O κ. Vounatsos σημείωσε επίσης ότι η βάση των πελατών της Biogen είναι ποικιλόμορφη και άρα πρέπει να υπάρχει ευελιξία και κατανόηση του τοπίου σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. “Εξετάζουμε ευκαιρίες υποστήριξης των ηγετών στην Ελλάδα. Όλα ξεκινούν από εκεί, από την ηγεσία. Υπάρχει μια τεράστια βιβλιογραφία που δείχνει τη σύνδεση μεταξύ υγείας και οικονομίας, είναι σαφής αυτή η σύνδεση”, σημείωσε.

Δείτε το βίντεο: