Η επόμενη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες: Δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση

Η επόμενη μέρα για τις ελληνικές τράπεζες: Δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση

Τι συζήτησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών. 

της Μαρίνας Φούντα

Tα δύο σενάρια που προκρίνονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών εξέτασαν στη διάρκεια συνάντησής τους το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Τα δύο σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν ως εξής:

Σενάριο 1ο

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τα τέλη του 2015, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Πρόκειται για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών που είχε ακολουθηθεί και το 2012.
Μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το ΤΧΣ, δεδομένου ότι το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο, εξαλείφεται πλήρως ο κίνδυνος για την εφαρμογή του bail-in.

Σενάριο 2ο

Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού ESM. Eάν ο νέος γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πραγματοποιηθεί μέσω του ESM αυξάνεται ο κίνδυνος για εφαρμογή του bail-in.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως τα τέλη του 2015, εξηγούν πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των κ. κ. Τσακαλώτου και Στουρνάρα. Ο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι σαφής. Να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για το τραπεζικό σύστημα πριν την έλευση του 2016, καθώς από τη νέα χρονιά τίθεται σε ισχύ η κοινοτική οδηγία που εγγυάται πλήρως όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, αλλά όχι και εκείνες άνω των 100.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, στη συνάντησή τους, οι κ. κ. Τσακαλώτος και Στουρνάρας εξέτασαν διεξοδικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπό το καθεστώς των capital controls. Νωρίτερα, τόσο ο διοικητής της ΤτΕ όσο και ο υπουργός Οικονομικών είχαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των δανειστών.

Πηγή: news247.gr