Η έρευνα του ΠΟΥ στη Γουχάν ενισχύει την εκδοχή της Κίνας για την προέλευση του COVID-19

Η έρευνα του ΠΟΥ στη Γουχάν ενισχύει την εκδοχή της Κίνας για την προέλευση του COVID-19
epa02173781 An employee works at Wuhan Institute of Biologic Products in Wuhan, Hubei province, central China on 26 May 2010. The institute started recalling a batch of rabies vaccine for human use due to quality defects, media reported on 26 May. EPA/SHEPHERD ZHOU Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Oι ερευνητές του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η πιο πιθανή ερμηνεία προέλευσης του COVID-19 είναι ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, όπως τα βιζόν.

του Grady McGregor

Είναι «εξαιρετικά απίθανο» ο COVID-19 να προήλθε από κάποιο εργαστήριο.

Αυτό ήταν το σημαντικότερο εύρημα της δεκαπενθήμερης έρευνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για να προσπαθήσει να λύσει το μυστήριο του πώς ξεκίνησε η καταστροφική πανδημία του COVID-19. Το συμπέρασμα, που ανακοινώθηκε από αξιωματούχους του ΠΟΥ σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, απέκλεισε μια θεωρία, που προωθήθηκε από ορισμένους αξιωματούχους των ΗΠΑ, ότι ο COVID-19 «δραπέτευσε» – σκόπιμα ή όχι – από εργαστήριο στη Γουχάν.

Αντ’ αυτού, οι ερευνητές του ΠΟΥ δήλωσαν ότι η πιο πιθανή ερμηνεία προέλευσης του COVID-19 είναι ότι ο ιός προήλθε από νυχτερίδες και πέρασε στον άνθρωπο μέσω ενός άλλου ζώου, όπως τα βιζόν.

«Ένα ενδιάμεσο είδος ξενιστή είναι το πιο πιθανό μονοπάτι», δήλωσε ο Peter Ben Embarek του ΠΟΥ στη συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Ωστόσο, οι ερευνητές του ΠΟΥ άφησαν πολλά άλλα ερωτήματα αναπάντητα. Είπαν, για παράδειγμα, ότι δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν ακριβώς πώς ή πότε ο ιός μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο ή ακόμα και αν ο COVID-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα.

Ο Embarek επιβεβαίωσε ότι η Χονδρική Αγορά Θαλασσινών της Huanan στη Γουχάν παραμένει η πιο πιθανή πηγή της αρχικής επιδημίας, αλλά είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα σχετικά με το εάν ο ιός μεταφέρθηκε μέσω ζώντων ζώων εκεί ή εισήχθη μέσω κατεψυγμένων τροφίμων απ’ έξω.

Ένας άλλος ερευνητής του ΠΟΥ, ο Peter Daszak, δήλωσε ότι η ανίχνευση της αλυσίδας εφοδιασμού της αγοράς θα πρέπει να επεκταθεί πέρα από την Κίνα, και ιδιαίτερα σε άλλα μέρη της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Πολλά από τα ευρήματα του ΠΟΥ ήταν ασαφή, αλλά είχαν ένα σαφές αποτέλεσμα: Έμμεσα ενισχύουν την υπόθεση του εταίρου του ΠΟΥ στην έρευνα, της Κίνας, της οποίας τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν υποστηρίξει από καιρό την ιδέα ότι ο COVID-19 δεν προέρχεται από την Κίνα.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, οι ερευνητές της Κίνας προώθησαν την ιδέα ότι ο ιός δεν ξεκίνησε στην Κίνα και κήρυξαν το τέλος της έρευνας εντοπισμού της προέλευσης στην ηπειρωτική χώρα. Εδώ και μήνες, οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει τη θεωρία ότι ο ιός μπορεί να έχει εισαχθεί σε κατεψυγμένες συσκευασίες τροφίμων, και απέδωσαν την πρόσφατη αναζωπύρωση της επιδημίας στο Πεκίνο στην αλυσίδα εφοδιασμού κατεψυγμένων προϊόντων.

«Το έργο της κοινής διεθνούς ομάδας θα θέσει τα θεμέλια για την ανίχνευση της προέλευσης σε άλλα μέρη… και επομένως δεν θα περιοριστεί σε καμία τοποθεσία», δήλωσε την Τρίτη η Δρ. Liang Wannian, ειδικός στην Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Πηγή: fortune.com