Οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ σταματούν να πουλάνε λογισμικό αναγνώρισης προσώπου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί πολλά προβλήματα.

του Allan Murray

Σε μια ταχεία αλληλουχία γεγονότων την περασμένη εβδομάδα, η Microsoft ακολούθησε την Amazon που ακολούθησε την IBM που σταμάτησε την πώληση λογισμικού αναγνώρισης προσώπου στις αρχές επιβολής του νόμου, λόγω ανησυχιών για τη δημιουργία φυλετικού φακελώματος.

Αλλά ο Brad Smith της Microsoft έθεσε το προφανές πρόβλημα με αυτήν την προσέγγιση. Στην Κίνα, η οποία έχει καταστήσει την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης μια εθνική προτεραιότητα, οι ανησυχίες για το απόρρητο και το προφίλ είναι ελάχιστες. Ο Σμιθ δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε τι έχει κάνει η IBM. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τι έχει κάνει η Amazon. Είναι προφανώς παρόμοιο με αυτό που κάνουμε. Αλλά αν όλες οι υπεύθυνες εταιρείες της χώρας παραχωρήσουν αυτήν την αγορά σε εκείνες τις εταιρείες που δεν είναι διατεθειμένες να πάρουν θέση, δεν θα εξυπηρετήσουμε απαραίτητα τα εθνικά συμφέροντα ή τη ζωή των μαύρων και Αφροαμερικανών πολιτών αυτής της χώρας».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της IBM, Arvind Krishna, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την τάση που ξεκίνησε:

«Είναι μια εποχή που οι άνθρωποι περιμένουν από τις εταιρείες να λάβουν σαφή και οριστικά μέτρα. Η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιείται με τρόπους που είναι δίκαιοι και υπεύθυνοι. Αυτές οι ενέργειες, σε συνδυασμό με τη ρύθμιση της νομοθεσίας, μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι καινοτομίες χρησιμοποιούνται με τρόπους που καθιστούν την τεχνολογία μέρος της λύσης στις πιο σοβαρές προκλήσεις της κοινωνίας».