Η Ευρώπη μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή: «Ξαναγράφονται» οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας

Η Ευρώπη μπροστά σε μια μεγάλη αλλαγή: «Ξαναγράφονται» οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας
epa07496040 A exterior view of the European Central Bank (ECB) before a press conference of the Governing Council of the European Central Bank in Frankfurt Main, Germany, 10 April 2019. The bank is expected to publish its decisions on monetary policies, including the monthly interest rate. EPA/RONALD WITTEK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σύμφωνα με τους Financial Times, αλλαγές στους κανόνες δημοσιονομικές πειθαρχίας επεξεργάζονται οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εφημερίδα Financial Times ισχυρίζεται ότι οι αξιωματούχοι της της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεξεργάζονται αλλαγές στους κανόνες της Ε.Ε. με στόχο να απλοποιηθεί το πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και να δοθεί περισσότερη ευελιξία, ώστε να μπορέσουν οι κυβερνήσεις να χορηγήσουν τις απαραίτητες τονωτικές ενέσεις στην ανάπτυξη.

Στις Βρυξέλλες επιχειρούν να «ξαναγράψουν» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με στόχο μεταξύ άλλων να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των κρατών μελών στην επιβολή των κανόνων από την Κομισιόν. Το έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή των FT, παραδέχεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει οδηγήσει σε «μη συνετές δημοσιονομικές θέσεις» και «προκυκλικές πολιτικές», που επιβάλλουν υπερβολικά αυστηρά όρια σε δοκιμαζόμενες κυβερνήσεις.

Μία από τις σημαντικότερες προτεινόμενες μεταβολές στο έγγραφο αυτό αφορά τους κανόνες για το δημόσιο χρέος, που προβλέπει την εισαγωγή «ορθολογικών και βιώσιμων στόχων για μείωση του χρέους για τις πλέον ευάλωτες οικονομίες». Προς το παρόν για τις εν λόγω χώρες απαιτείται μία μείωση του υπερβάλλοντος χρέους – με στόχο το 60% του ΑΕΠ και με ρυθμό μείωσης κατά ένα εικοστό ετησίως κατά μέσο όρο μέσα σε μία τριετία.

Πολλοί αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν πως ο στόχος τούτος είναι ανέφικτος για πολλές κυβερνήσεις, ιδίως όταν οι οικονομίες επιβραδύνουν και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Γερμανία θα εγκαταλείψει υπό την αυξανόμενη απειλή της ύφεσης το δόγμα των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, έχει μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι ένα νέο πακέτο στήριξης της ανάπτυξης θα μπορούσε να ανέλθει στα 50 δισ. ευρώ.

Οι κυβερνήσεις επιστρέφουν με ταχύτατους ρυθμούς στο… 2009, όταν αντιμέτωπες με την οξύτατη οικονομική κρίση που πυροδότησε η παγκόσμια πιστωτική ασφυξία, άρχισαν «γενναίες» δημοσιονομικές ενέσεις.