Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει σε δεύτερη μοίρα στην αγορά ηλεκτροκίνησης – Προειδοποιήσεις στην ΕΕ

Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει σε δεύτερη μοίρα στην αγορά ηλεκτροκίνησης – Προειδοποιήσεις στην ΕΕ
Photo: pixabay.com
«Σε αντίθεση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανική στρατηγική για τη στήριξη της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων».

Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει σε δεύτερη μοίρα στην παγκόσμια αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), ζητώντας τη στήριξη του κλάδου από την Ευρωπαϊκη Ένωση.

Μια νέα έκθεση του γαλλικού πανεπιστημίου Ecole Polytechnique δείχνει μια «τεράστια κλίμακα προκλήσεων» για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ανάπτυξη μιας αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων, τονίζει η ACEA σε ανακοίνωση της την Πέμπτη, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς άλλες παγκόσμιες περιοχές στοχεύουν ψηλά με τις βιομηχανικές στρατηγικές τους.

«Σε αντίθεση με την Κίνα και τις ΗΠΑ, η ΕΕ δεν διαθέτει μια ισχυρή βιομηχανική στρατηγική για τη στήριξη της κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων» υπογραμμίζει η ACEA.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ολιστική πολιτική της Κίνας, η οποία περιλαμβάνει κάθε βήμα του κύκλου ζωής ενός ηλεκτρικού οχήματος από την εξόρυξη έως την ανακύκλωση, έχει αυξήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της.

Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, η ώθηση στην ανάπτυξη προέρχεται από φιλόδοξους στόχους πωλήσεων τόσο σε μεμονωμένες πολιτείες όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, καθώς και από τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), όπως έδειξε η έκθεση.

Παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την ΕΕ για την αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας, η ACEA υποστηρίζει πως η Ένωση «βάζει το κανονιστικό κάρο μπροστά από το άλογο», βλάπτοντας τις κρίσιμες βιομηχανίες του κλάδου.

Για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή βιομηχανία EV, η ΕΕ πρέπει επίσης να προσεγγίσει το ρυθμιστικό της πλαίσιο ολιστικά, τονίζει η ACEA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: