Η Ευρώπη παίρνει σκληρά μέτρα ενόψει των γιορτών υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος

Η Ευρώπη παίρνει σκληρά μέτρα ενόψει των γιορτών υπό τον φόβο ενός τρίτου κύματος
epa08883804 People wearing face masks walk and shop in the central area of Milan, Italy, 14 December 2020. EPA/Daniel Dal Zennaro Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μερικά lockdown έφαίνεται πως δεν έχουν επιβραδύνει την κατάσταση.

Η Ολλανδία και η Τσεχία είναι οι δύο τελευταίες χώρες που αποφάσισαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας σε αυστηρό δεύτερο lockdown κατά την περίοδο των διακοπών, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας δήλωσε σήμερα το πρωί ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει νέους αυστηρούς περιορισμούς για να περιορίσει τη μετάδοση και να αποφύγει ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα κορωνοϊού.

Κλείνουν σχεδόν τα πάντα στην Ολλανδία – Αυξήθηκαν κατά 40% τα κρούσματα σε μία εβδομάδα

Σε ένα σπάνιο τηλεοπτικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δήλωσε ότι τα μη απαραίτητα καταστήματα και επιχειρήσεις, γυμναστήρια, μουσεία, κινηματογράφοι και θέατρα θα κλείσουν για 5 εβδομάδες, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 40% μέσα σε μία εβδομάδα.

Μπαρ και εστιατόρια στην Ολλανδία έχουν κλείσει από τα μέσα Οκτωβρίου, αλλά το μερικό lockdown δεν έχει επιβραδύνει αρκετά την εξάπλωση του ιού, δήλωσε ο Ρούτε, καθώς διαδηλωτές που εναντιώνονται στο lockdown φώναζαν συνθήματα έξω από το γραφείο του.

Μόνο δύο επισκέπτες την ημέρα σε κάθε σπίτι – «Πρέπει να καταπιούμε αυτό το πικρό χάπι»
«Η Ολλανδία θα κλείσει για πέντε εβδομάδες», δήλωσε ο Ρούτε. «Δεν αντιμετωπίζουμε μια απλή γρίπη, όπως πιστεύει ο κόσμος πίσω μου… Φοβάμαι ότι θα πρέπει να καταπιούν το πικρό χάπι έως ότου τα πράγματα γίνουν καλύτερα -κάτι που θα γίνει».

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον κόσμο να μείνει στο σπίτι και πως θα μπορούσαν να δεχτούν μόνο δύο επισκέπτες την ημέρα, δήλωσε ο Ρούτε, εκτός από τις 24-26 Δεκεμβρίου, όταν το όριο θα αυξηθεί σε 3, εξαιρουμένων των παιδιών κάτω των 13 ετών. Τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο, πρόσθεσε, και τα μέτρα θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιανουαρίου.

Αυστηρό lockdown και στην Τσεχία

Σε αυστηροποίηση των μέτρων προχώρησε και η κυβέρνηση της Τσεχίας, με τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τους αθλητικούς χώρους, που άνοιξαν μόλις πριν από ένα 15νθήμερο, να κλείνουν και πάλι από την ερχόμενη Παρασκευή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις, καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού άρχισαν να αυξάνονται ξανά μετά την πτώση στις αρχές του μήνα.

Οι δημόσιες συγκεντρώσεις θα περιορίζονται σε έξι άτομα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, αντί για 10 και 50 άτομα αντίστοιχα που ίσχυε μέχρι σήμερα, με εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 11 το βράδυ έως τις 5 το πρωί. «Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι εντελώς διαφορετικά, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ζον Μπλάτνι σε συνέντευξη Τύπου.

Νέοι περιορισμοί και στην Ιταλία για την αποφυγή τρίτου κύματος

Την ίδια ώρα και η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει νέους περιορισμούς κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για να ελέγξει τη μετάδοση και να αποφύγει ένα τρίτο, καταστροφικό κύμα του κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Επιπλέον, τώρα χρειάζονται νέοι περιορισμοί… Πρέπει να αποφύγουμε με κάθε κόστος ένα τρίτο κύμα, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό, επίσης από την άποψη της απώλειας ζωών», δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε στην εφημερίδα La Stampa.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Κόντε εξετάζει πιο αυστηρούς εθνικούς κανόνες για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς τον γύρο του διαδικτύου έκαναν εικόνες που δείχνουν πλήθη κόσμου να έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Ρώμης, αμέσως μετά τη χαλάρωση από ορισμένους περιορισμούς που είχαν τεθεί τον περασμένο μήνα.

Ενδεικτικό της σοβαρής κατάστασης είναι ότι η Ιταλία ξεπέρασε το περασμένο Σαββατοκύριακο και τη Βρετανία και έγινε το ευρωπαϊκό έθνος με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από κορωνοϊό, με περισσότερους από 65.000 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας τον Φεβρουάριο.

Το παράδειγμα της Γερμανίας

Είναι αναμενόμενο, όμως, ότι η Ιταλία θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας, η οποία την Κυριακή ανακοίνωσε πως θα κλείσουν όλα εκτός από τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία καθώς και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, από αύριο έως τουλάχιστον τις 10 Ιανουαρίου, με στόχο να καταπολεμηθεί η «εκθετική αύξηση» των κρουσμάτων.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πίτερ Αλτμάιερ, προέτρεψε τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές, λέγοντας στον κόσμο να «αγοράσει μόνο ό,τι πραγματικά χρειάζεται, όπως προϊόντα από παντοπωλεία», ενώ η επικεφαλής του προσωπικού της Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «μια ολοκληρωτική χαλάρωση» των νέων μέτρων θα ήταν «πολύ-πολύ απίθανο» να συμβεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Η Μέρκελ ήλπιζε ότι το «lockdown ασφαλείας» που επιβλήθηκε τον Νοέμβριο θα μείωνε τα επίπεδα των νέων κρουσμάτων, έτσι ώστε οι Γερμανοί να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και τη νέα χρονιά σχεδόν κανονικά, αλλά το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) για μολυσματικές ασθένειες ανέφερε περισσότερα από 16.000 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, 4.000 περισσότερα απ’ ό,τι πριν από 7 ημέρες.

Τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται στα όριά τους και τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο θα κλείσουν ή θα γίνονται τα μαθήματα διαδικτυακά στο σπίτι από την Τετάρτη. Ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπεται να συναντηθούν σε εσωτερικούς χώρους θα εξακολουθήσει να είναι πέντε άτομα, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Σκέψεις για αυστηροποίηση των μέτρων και στη Βρετανία

Όσο για τη Βρετανία, αναμένεται να διατηρήσει τα μέτρα που επιβλήθηκαν πριν από μερικές ημέρες για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν και οι φωτογραφίες από τις χριστουγεννιάτικες αγορές -με πλήθος κόσμου χωρίς την απαραίτητη τήρηση των μέτρων- προκαλούν ανησυχία και οι επιστήμονες και οι κυβερνητικοί σύμβουλοι παροτρύνουν τον κόσμο να επανεξετάσει τα σχέδιά του και να το σκεφτεί διπλά προτού παραβιάσει τα μέτρα, εν μέσω φόβων για την αύξηση των κρουσμάτων και τις νοσηλείες σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.