Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%. Powell: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας

Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,25%. Powell: Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H Fed «δεν βλέπει ακόμη τον αποπληθωρισμό»

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), για όγδοη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο.

Αν και η αύξηση αυτή ήταν μικρότερη από τις προηγούμενες, η Fed σχεδιάζει να συνεχίσει τις αυξήσεις, θεωρώντας ότι ο πληθωρισμός «έχει ελαφρώς επιβραδυνθεί, όμως παραμένει υψηλός». Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ανερχόταν σε 6,5% σε ετήσια βάση.

Τα επιτόκια διαμορφώνονται πλέον σε ένα εύρος 4,50-4,75%. «Οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν μια μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής» ανέφερε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την πρώτη συνεδρίασή της για το 2023.

Aνεπαρκής πρόοδος

Ανεπαρκή χαρακτήρισε, με λίγα λόγια, την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά την τιθάσευση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell.

Ειδικότερα, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου, επιβεβαίωσε τη στάση της κεντρικής τράπεζας σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Η Fed παραμένει «σθεναρά προσηλωμένη» στη μείωση του πληθωρισμού, είπε ο Powell και επανέλαβε τη γλώσσα των δηλώσεων σχετικά με τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων, τονίζοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο πληθωρισμός στους καταναλωτές και στην αγορά εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χωρίς σταθερότητα τιμών, η οικονομία δεν λειτουργεί για κανέναν», είπε ο κεντρικής τραπεζίτης. Στη συνέχεια, αναγνώρισε ότι υπήρξαν θετικές ενδείξεις στην απασχόληση, παρότι η αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα δεδομένα, παραμένει «σφιχτή».

Με άλλα λόγια, επεσήμανε, «είναι νωρίς για να το γιορτάσουμε»… «Είναι καλό που ο αποπληθωρισμός που έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σε βάρος της αγοράς εργασίας», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι η οικονομία βρίσκεται ακόμη σε «πρώιμο στάδιο» χαλάρωσης του πληθωρισμού.

Ωστόσο, είπε ότι η Fed «δεν βλέπει ακόμη τον αποπληθωρισμό» είναι οι βασικές υπηρεσίες μέρος του πληθωρισμού, εξαιρουμένης της στέγασης. Tέλος, ο Powell είπε πως η Fed δεν έχει υιοθετήσει μια «αρκετά περιοριστική στάση πολιτικής» ακόμη… Παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα έχει δουλειά να κάνει.

«Θα έλεγα ότι η εστίασή μας δεν είναι σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις αλλά και στις συνεχείς αλλαγές των ευρύτερων οικονομικών συνθηκών», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη. «Και κατά την κρίση μας δεν βρισκόμαστε ακόμη σε μια αρκετά περιοριστική πολιτική στάση, γι’ αυτό λέμε ότι αναμένουμε συνεχείς αυξήσεις».