Η Fitch λέει ότι έρχεται οικονομική επιβράδυνση παρόμοια με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του ’90

Η Fitch λέει ότι έρχεται οικονομική επιβράδυνση παρόμοια με εκείνη των αρχών της δεκαετίας του ’90
SP - Sao Paulo - 2/23/2018 - Financial Market Stock Market B3 - Financial Market, Sao Paulo Stock Exchange, B3. After a further downgrade in Brazil's credit rating by risk rating agency Fitch, the stock exchange, which opened higher, falls about 0.35 percent to 86,391 points in the early afternoon of Friday 23 Photo: Suamy Beydoun / AGIF (Photo by Suamy Beydoun / AGIF / AGIF via AFP) Photo: AFP
Η …ρετρό μόδα των 1990s είναι πιο έντονη απ' ό,τι νομίζετε.

Ας πούμε, πώς θα σας φαινόταν μια ύφεση όπως αυτή στις αρχές της δεκαετίας του 1990;

Ο επίμονος πληθωρισμός ταλανίζει την αμερικανική οικονομία ολόκληρο το 2022. Για να αντιμετωπίσει την έντονη άνοδο των τιμών, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προχώρησε σε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων, στέλνοντας τις μετοχές σε πτωτική κατεύθυνση και αυξάνοντας τους φόβους για ύφεση.

Τώρα ένας από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η Fitch, ώθησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για ανάπτυξη για το τρέχον και το επόμενο έτος.

Συγκεκριμένα, βλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μόλις κατά 0,5% το 2023, πολύ κάτω σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση του 1,5% τον Ιούνιο. Η ανάπτυξη για το 2022 προβλέπεται στο 1,7%, αναθεωρημένη από το 2,9% προηγουμένως.

Ο γνωστός οίκος αναμένει ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ως μια κλιμακούμενη επίδραση των πολιτικών της Fed, με ανάσχεση των πραγματικών μισθών λόγω του πληθωρισμού και της επιβράδυνσης στην Ευρώπη. Η Fitch δήλωσε ότι η ύφεση θα μοιάζει με εκείνη του 1990-1991, η οποία διήρκεσε εννέα μήνες μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από τη Fed λίγα χρόνια νωρίτερα.

Τότε, ο κλάδος αποταμιεύσεων και δανείων της χώρας εμφάνιζε σοβαρά προβλήματα και η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ. Αν και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης διαφαίνονται έντονες εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι πολύ πιο «υγιές» τώρα από ό,τι πριν, επεσήμανε η Fitch. Όσον αφορά την πιο πρόσφατη ιστορία, σημειώνει ότι οι Αμερικανοί είναι λιγότερο επιβαρυμένοι από το χρέος τώρα σε σύγκριση με τη Μεγάλη Ύφεση του 2008.

Τα καλά νέα; Η ύφεση το 2023 αναμένεται να είναι ηπιότερη από εκείνη στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,6% μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες του 1990.

Μεγάλο μέρος της επέκτασης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα προέλθει από τις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα αυξηθούν κατά 2,5% σε όλο το 2022, προτού μειωθούν στο 0,9% το 2023.

Η αγορά εργασίας έχει επίσης αποκτήσει δυναμική, φθάνοντας σε προ-πανδημικά επίπεδα ανεργίας. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται σήμερα στο 3,5%, σημειώνοντας χαμηλό 50 ετών. Η Fitch προβλέπει ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 5,4% έως το 2024. Η αύξηση των μισθών, ιδίως για το τμήμα που περιλαμβάνει τους χαμηλότερους μισθούς, έχει ενταθεί απότομα από το 2021.

Παρά ταύτα, το καταναλωτικό κλίμα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη που μετρούν την αισιοδοξία των καταναλωτών για την οικονομία, παραμένουν αδύναμα. Η Fitch πιστεύει ότι αυτό μπορεί να συνδέεται με την τάση στις τιμές του φυσικού αερίου και όχι με τις καταναλωτικές δαπάνες.

Πάνω από το ένα τρίτο της πλεονάζουσας αποταμίευσης από την κορύφωση της πανδημίας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη των δαπανών μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022, σύμφωνα με τη Fitch. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις της πληθωριστικής πολιτικής θα μπορούσαν να πιέσουν τα νοικοκυριά να δαπανήσουν περισσότερες από αυτές τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πηγή: fortune.com