Οι φόροι και οι εισφορές τρώνε τον μισό μισθό του Έλληνα

Οι φόροι και οι εισφορές τρώνε τον μισό μισθό του Έλληνα

Η κυβέρνηση έρχεται να αυξήσει τις εισφορές στον ιδιωτικό τομέα που ήδη φτάνουν μέχρι και το 43%.

Η κυβέρνηση προτείνει την ακύρωση της μείωσης εισφορών, που θεσμοθετήθηκε πριν από έναν χρόνο, σε μια προσπάθεια περιορισμού τότε του μη μισθολογικού κόστους. Τον Ιούλιο του 2014 οι εργοδοτικές εισφορές είχαν «πέσει» 2,9% , ενώ 1% είχαν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση προτείνει αύξηση ασφαλιστικών εισφορών 1% και ακύρωση της «έκπτωσης» των εργοδοτικών εισφορών , κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν θα φέρει στο ΙΚΑ περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Όμως το μέτρο σημαίνει επιβάρυνση για τον εργοδότη της τάξης των 300 ευρώ ετησίως για κάθε εργαζόμενο με μηνιαίο μισθό 750 ευρώ, ενώ για τον εργαζόμενο συνιστά έμμεση μείωση του μισθού του κατά 1%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εδώ παρουσιάζει μια μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ τον Απρίλιο, σύμφωνα με την οποία σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πάει το 43,4% (!) του μισθού ενός εργαζόμενου με δύο παιδιά στην Ελλάδα, έναντι 26,9% κατά μέσο όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

H έρευνα διενεργήθηκε σε 34 χώρες μέλη του Οργανισμού και σε αυτή αποτυπώνονται τα επίπεδα υπερφορολόγησης που υπάρχουν ήδη στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι με βάση τα ευρήματα στη χώρα μας οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται αναλογικά περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια.

Συγκεκριμένα, οι οικογένειες με παιδιά φορολογούνται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από τους φορολογούμενους χωρίς οικογένεια, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ η φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά είναι κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη.

Αναφορικά με το επίπεδο φορολόγησης των οικογενειών με παιδιά, την Ελλάδα ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία( 9,9%).

Σε ό,τι αφορά το επίπεδο φορολόγησης των φορολογούμενων χωρίς οικογένεια, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 14η θέση στον κατάλογο του ΟΟΣΑ. Το ποσοστό των φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής στην κατηγορία αυτή φθάνει στο 40,4% (39,1% το 2000), έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (36,7% το 2000).