Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μακρόν ή Λεπέν;

Οι Γάλλοι στις κάλπες: Μακρόν ή Λεπέν;
Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Είναι η πρώτη φορά που στον β΄γύρο δεν συμμετέχουν τα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα.

Άνοιξαν οι κάλπες σήμερα το πρωί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, με αντιμέτωπους τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. 

Είναι η πρώτη φορά  στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από παραδοσιακά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα. 

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας).

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας 

Πολλές δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί για τις εκλογές, μαζί με τους 7.000 στρατιωτικούς της επιχείρησης Σεντινέλ. 

Είναι επίσης η πρώτη φορά που οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

Όπως και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί τον μεγάλο άγνωστο. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι το ποσοστό αποχής θα φτάσει περίπου το 25% στον δεύτερο γύρο. 

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, που θα ψηφίσει το πρωί στην Τουκέ, είναι το μεγάλο φαβορί και αναμένεται να κερδίσει. Η αντίπαλός του ΜαρίνΛεπέν θα ψηφίσει στο Ενίν-Μπομόν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, πριν το επίσημο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μακρόν εμφανιζόταν να κερδίζει με 61,5% ως 63%, έναντι 37% με 38,5% για τη Μαρίν Λεπέν.

Με τι θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος πρόεδρος

Οι μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο νέος πρόεδρος θα είναι η μεταρρύθμιση στην οικονομία, η αναδιάρθρωση της ευρωζώνης και ο εξορθολογισμός του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου.

Ακόμη το μεγάλο ερώτημα για τον νέο πρόεδρο είναι πώς θα αντιμετωπίσει τα χρόνια οικονιμικά και κοινωνικά προβλήματα που “ταλαιπωρούν”τη Γαλλία –υψηλή ανεργία, δημόσιο χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ, απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι της Γερμανίας, τρομοκρατία– δημιουργώντας ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας και κρίση ταυτότητας.

Ο Μακρόν πάντως έχει ήδη προαναγγείλει ριζική αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, ακόμη και με προεδρικό διάταγμα μέσα στο καλοκαίρι, στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι εργοδοτικές οργανώσεις. Παράλληλα, έχει εξαγγείλει μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 120.000 και σοβαρούς περιορισμούς στο κοινωνικό κράτος για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού.

Αυτά τα επώδυνα, για τα λαϊκά στρώματα, μέτρα θεωρούνται από τον Μακρόν αναγκαία ώστε η Γαλλία να κερδίσει σε αξιοπιστία έναντι της Γερμανίας, από την οποία θα ζητήσει μια νέα αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης: κοινό προϋπολογισμό, Ευρωπαίο υπουργό Οικονομικών, κάποιου είδους ευρωομόλογα και ανακύκλωση των γερμανικών πλεονασμάτων με χαλάρωση της λιτότητας στο εσωτερικό της.

Σημειώνεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 24,01% και η Μαρίν Λεπέν 21,3%.