Η Γαλλία πιέζει την G7 να υιοθετήσει παγκόσμιο εταιρικό φόρο

Η Γαλλία πιέζει την G7 να υιοθετήσει παγκόσμιο εταιρικό φόρο
«H εργασία για έναν πιο δίκαιο καπιταλισμό» είναι το μότο που έχει θέσει το Παρίσι για την φετινή προεδρία της Ομάδας των 7. Συμφωνία επί της αρχής για ελάχιστο εταιρικό φόρο, επιθυμεί ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ παροτρύνει τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να συμφωνήσουν σε ελάχιστο εταιρικό φόρο, την ώρα που το Παρίσι έχει ήδη αποφασίσει να φορολογεί τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες με 3%, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξή του ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Chantilly, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Αμερικανός Στίβεν Μνούτσιν, ο Λεμέρ είπε ότι ελπίζει πως η Ομάδα θα φτάσει σε συμφωνία επί της αρχής για παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο –με ένα μέρος των σύνθετων διαπραγματεύσεων να αναμένεται να ολοκληρωθεί στον ΟΟΣΑ, μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς.

«Θα έδινε πολύ σημαντική ώθηση για μία απόφαση στον ΟΟΣΑ», τόνισε ο Λεμέρ στους Financial Times. «H εργασία για έναν πιο δίκαιο καπιταλισμό» είναι το μότο που έχει θέσει η Γαλλία για την φετινή προεδρία της G7.

Η G7, ή «ομάδα των 7», περιλαμβάνει τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Ιταλία και τον Καναδά.

Η Γαλλία ανέλαβε την προεδρία της ομάδας το 2019 με κεντρική θεματική τη μάχη κατά των ανισοτήτων.