Η Gen Z είναι η γενιά που προτιμά να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει

Η Gen Z είναι η γενιά που προτιμά να δουλεύει για να ζει και όχι να ζει για να δουλεύει
Photo: pixabay.com
Γιατί πολλοί Gen Zers καταφεύγουν στο «quiet quitting» και κάνουν ένα βήμα πίσω στη δουλειά.

Η Gen Z επιλέγει να «δουλεύει για να ζει» αντί «να ζει για να δουλεύει», όπως έκαναν οι προηγούμενες γενιές, και αυτό γιατί βλέπει ότι η σκληρή δουλειά της δεν ανταμείβεται, υποστηρίζει ένας ειδικός για το μέλλον της εργασίας.

Ο Ravin Jesuthasan, ηγέτης για τις υπηρεσίες μετασχηματισμού στην συμβουλευτική εταιρεία Mercer, εξήγησε, μιλώντας Business Insider στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ότι η Gen Z «έχει κάποιες πολύ διαφορετικές απόψεις για τη δουλειά» από τις παλαιότερες γενιές.

Ο λόγος, είναι γιατί πρόκειται για μία από τις πρώτες γενιές που δεν θα γίνει πλουσιότερη από τους γονείς ή τους παππούδες της. Επιπλέον, τα άτομα αυτά έχουν ζήσει περιόδους μεγάλης αναστάτωσης, όπως ήταν για παράδειγμα η πανδημία Covid-19.

«Νομίζω ότι η στάση τους είναι περισσότερο να το δουλεύουν για να ζουν, παρά να ζουν για να δουλεύουν, όπως μεγαλώσαμε πολλοί από εμάς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στη Δύση. Έχουν δει την κληρονομιά όλων αυτών των υποσχέσεων που δεν τηρήθηκαν. Παλιά και σε πολλά μέρη της Δύσης, σου υπόσχονταν ότι εάν δούλευες για 30 χρόνια, θα έχεις αυτή τη σύνταξη, θα έχεις ιατρική περίθαλψη συνταξιούχων κλπ. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει σήμερα», λέει ο Jesuthasan.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Gen Zers είδαν τους millennials να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες σε περιόδους ύφεσης και πανδημίας, με αποτέλεσμα να υποστούν ένα βαρύ πλήγμα στα εισοδήματά τους και στα όνειρά τους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Το αυξημένο κόστος ζωής, η εκτόξευση στις τιμές των κατοικιών και τα φοιτητικά χρέη έχουν αποκλείσει τους millennials από την αγορά κατοικίας και δυσχεραίνουν τη συσσώρευση πλούτου.

Ως εκ τούτου, πολλοί Gen Zers καταφεύγουν στο «quiet quitting» και κάνουν ένα βήμα πίσω στη δουλειά, γιατί έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σκληρή δουλειά τους μπορεί ουσιαστικά να μην τους αποφέρει τίποτα παραπάνω.

Η γενιά αυτή συχνά επικρίνεται στους χώρους εργασίας λόγω της στάσης της απέναντι στη δουλειά, που φαίνεται επιπόλαιη. Σε μια έρευνα πέρυσι, το 74% των διευθυντών είπε ότι η Gen Z είναι η πιο δύσκολη στη συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, διασημότητες όπως η Whoopi Goldberg έχουν απορρίψει τους οικονομικούς τους αγώνες. Είπε ότι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν σπίτι επειδή είναι τεμπέληδες και «θέλουν να δουλεύουν μόνο τέσσερις ώρες» την ημέρα.

Ωστόσο, οι Gen Zers αντιμετωπίζουν αναποδιές λόγω των υψηλών επιπέδων πληθωρισμού και της αύξησης των τιμών. Ψωνίζουν όλο και λιγότερο και τρώνε περισσότερο στο σπίτι για να εξοικονομήσουν χρήματα, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: