Οι γίγαντες που πρέπει να ανταγωνιστεί το Netflix στην παραγωγή περιεχομένου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Netflix επρόκειτο να ξεπεράσει σε δαπάνες παραγωγής κάθε άλλη εταιρεία, αλλά δύο γιγαντιαίες συγχωνεύσεις ανέτρεψαν τα σχέδιά του.

της Emily Gillespie

Το Netflix επρόκειτο να ξεπεράσει τα στούντιο του Χόλυγουντ αναφορικά με τις δαπάνες παραγωγής νέου περιεχομένου, αλλά δύο πρόσφατες συγχωνεύσεις μεταξύ γιγάντων των μέσων μαζικής ενημέρωσης άλλαξαν τα δεδομένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Σύμφωνα με τα ποσά δαπάνης για την παραγωγή νέου περιεχομένου που καταγράφηκαν από την εταιρεία ερευνών Ampere Analysis, η Disney και η Fox δαπάνησαν 22 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018 για την παραγωγή και την αγορά περιεχομένου. Ομοίως, η Comcast και το Sky ξόδεψαν 21 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια χρονιά. Το Netflix, το οποίο δαπάνησε 8 δισεκατομμύρια δολάρια τη χρονιά που μας πέρασε, θα έπρεπε να τριπλασιάσει τις δαπάνες του για να ανταγωνιστεί τους κολοσσούς των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η Comcast απέκτησε το Sky, έναν δορυφορικό τηλεοπτικό σταθμό με έδρα το Λονδίνο, για 39 δισεκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Σεπτέμβριο. Και το καλοκαίρι, η Disney και η 21st Century Fox ολοκλήρωσαν τις λεπτομέρειες της συγχώνευσής τους, ύψους 71,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία πρόκειται να επισημοποιηθεί φέτος.

Η έρευνα της Ampere δείχνει επίσης ότι οι δύο πρόσφατα συγχωνευμένες εταιρείες μέσων ενημέρωσης ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τους ανταγωνιστές τους. Συνδυαστικά, η Disney/Fox και η Comcast/Sky δαπανούν περισσότερα για το περιεχόμενο απ’ ό,τι οι 10 επόμενες εταιρείες με τις υψηλότερες δαπάνες, αναφέρει η Ampere.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες διαχειρίζονται 2 δολάρια από κάθε 5 δολάρια που δαπανάται για περιεχόμενο στις ΗΠΑ και 1 δολάριο από κάθε 5 δολάρια που δαπανώνται παγκοσμίως.

Δρομολογώντας τη δική της υπηρεσία συνεχούς ροής που αναμένεται φέτος, η Disney είναι έτοιμη να αποσύρει το περιεχόμενό της από το Netflix. Η Comcast, επίσης, με την πάροδο των χρόνων έχει προσαρμόσει το επιχειρηματικό μοντέλο της για να προσφέρει το περιεχόμενό της μέσω διαδικτυακού streaming.

Η έκθεση της Ampere επισημαίνει ότι οι δύο συγχωνεύσεις ενισχύουν τη θέση των αντίστοιχων εταιρειών στην αγορά και δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των ανεξάρτητων παραγωγών – όπως το Netflix – να διαπραγματευτούν επωφελείς συμφωνίες.