Οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι πιο φιλόδοξες και επιτυχημένες από τους άνδρες

Οι γυναίκες επιχειρηματίες είναι πιο φιλόδοξες και επιτυχημένες από τους άνδρες
Females at meeting

Νέα έρευνα ρίχνει κι άλλο λάδι στην αιώνια μάχη των δύο φύλων.

Οι επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες όχι μόνο είναι ισάξιες των αντρών συναδέλφων τους, αλλά αρκετές φορές τους ξεπερνούν κιόλας.

Αυτό έδειξε το 2016 BNP Paribas Global Entrepreneur Report, μια έρευνα για την οποία ο οργανισμός Scorpio Partnership εξέτασε πάνω από 2.600 επιχειρηματίες από 18 χώρες με την μεγαλύτερη αξία.

Οι ερευνητές βρήκαν πως σχεδόν το 90% των γυναικών επιχειρηματιών ανέμεναν να αυξηθούν τα μικτά κέρδη των εταιρειών τους ή να παραμείνουν σταθερά την επόμενη χρονιά

Πιο συγκεκριμένα, το 61% ανέμεναν αύξηση των κερδών, σε σύγκριση με το μέσο όρο του 58% μεταξύ όλων των επιχειρηματιών.

«Είναι πιο φιλόδοξες και έχουν μεγαλύτερη επιτυχία από τους άνδρες συναδέλφους τους» δήλωσε η Σοφία Μερλό, συν-διευθύνων σύμβουλος της BNP Paribas Wealth Management.

Για να αποδείξει την επιτυχία αυτή, παραθέτει τα στοιχεία των εσόδων των εταιρειών. Έτσι λοιπόν οι εταιρείες που διευθύνονται από γυναίκες είχαν 13% υψηλότερα έσοδα από αυτές που διοικούνται από άνδρες.

Η έρευνα χρησιμοποίησε συμμετέχοντες με κριτήριο τη προσωπική τους περιουσία και τα έσοδά τους. Περίπου το 1/3 των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες, και από αυτές το 37% ήταν Millennials και το 24% ανήκε στη γενιά των baby boomers.

Αυτό σημαίνει πως στις δύο γενιές, ο αριθμός των επιτυχημένων γυναικών επιχειρηματιών έχει αυξηθεί σημαντικά, σύμφωνα με την έκθεση.

Ενώ οι γυναίκες επιχειρηματίες ήταν γενικά φιλόδοξες για τα κέρδη τους, οι γυναίκες Millenials είχαν άλλη θέση: περίπου τα ¾ αναμένουν αύξηση κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, και αναμένουν ένα περιθώριο κέρδους 35% για το 2015 , σε σύγκριση με το μέσο όρο του 31%.

Οι γυναίκες Millenials ανέφεραν επίσης ακόμη υψηλότερα έσοδα: για τις γυναίκες, τα έσοδα ήταν 9% πάνω από το συνολικό μέσο όρο, και για τις γυναίκες “millennipreneurs,” ήταν 22%.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι γυναίκες μεταξύ 20-34 ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις, έχουν υπό τον έλεγχο τους περισσότερους εργαζόμενους και έχουν περισσότερα κέρδη απ’ ότι η προηγούμενη γενιά.

Η έκθεση υπογραμμίζει τι φαινόμενο του «millennipreneur», το οποίο εμφανίζεται τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. «Η νέα γενιά είναι πιο φιλόδοξη, και πηγαίνει πιο γρήγορα και με διαφορετικό τρόπο από ό, τι οι boomers» εξηγεί η Μερλό.

Τομείς, επιτυχία και επιχειρηματίες πρώτης γενιάς

Σύμφωνα με την έκθεση, οι γυναίκες επιχειρηματίες βγάζουν τα περισσότερα από τα χρήματά σε τρεις τομείς: στο λιανικό εμπόριο, στις επαγγελματικές υπηρεσίες, όπως συμβουλευτική, λογιστική ή νομική και στη μόδα. Σε σύγκριση με τους άντρες που οι απαντήσεις είναι: επαγγελματικές υπηρεσίες των ανδρών, το λιανικό εμπόριο και τεχνολογία.

Η έρευνα ζήτησε επίσης από τις γυναίκες να επιλέξουν ένα κλάδο στον οποίο θα ήθελαν να κάνουν σήμερα καριέρα: Οι πιο συχνές απαντήσεις ήταν στο ηλεκτρονικό εμπόριο, στα ταξίδια, στη φιλοξενία και στην αναψυχή.

Όσο για το τι σημαίνει επιτυχία για τις γυναίκες, περισσότερο από το ένα τρίτο των γυναικών επιχειρηματιών δήλωσε ότι επιτυχία σημαίνει το κέρδος που θα χουν στην αρχική τους επένδυση. Το 12% είπε ότι σημαίνει να μεταβιβάσουν την επιχείρησή τους στην επόμενη γενιά, και σχεδόν άλλοι τόσοι συνδέουν την επιτυχία με τον κοινωνικό αντίκτυπο.

Γεωγραφικές διαφορές

Με την έρευνα να γίνεται σε 18 χώρες, οι ερευνητές ήταν επίσης σε θέση να εντοπίσουν και τις γεωγραφικές διαφορές μεταξύ των γυναικών επιχειρηματιών.

Η Πολωνία βγήκε πρώτη. Πάνω από το 54% των ερωτηθέντων ήταν γυναίκες, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερες υψηλόμισθες γυναίκες βρίσκονται εκεί. Στην Ισπανία ήταν 44%, και στην Κίνα 43. Η ΗΠΑ δεν μπήκαν στη πρώτη εξάδα.

Όλα τα στοιχεία αυτά έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρυσι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι αριθμοί ανέβηκαν στις χώρες με το χαμηλότερο αριθμό γυναικών που απάντησαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι, συνολικά, οι γυναίκες επιχειρηματίες βρίσκονται σε άνοδο.

Μεταξύ των millennial επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα, οι γυναίκες ήταν ακόμα περισσότερες. Η Πολωνία ήταν και πάλι στην κορυφή: το 89% των millennipreneurs ήταν γυναίκες. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ήρθαν δεύτερες , με 51% ενώ στην Ισπανία ήταν στο μισό.