Η Google συμφώνησε να πληρώσει 1 δισ. δολάρια σε κάποια ΜΜΕ για ειδήσεις

Η Google συμφώνησε να πληρώσει 1 δισ. δολάρια σε κάποια ΜΜΕ για ειδήσεις
epa06052506 The Google logo is seen on its office building in St Pancras in London, Britain, 27 June 2017. The European Commission on 27 June 2017 would fine the Google with 2.4 billion euros for abusing its dominance as a search engine. The company has 90 days to stop its illegal activities or face fines. EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες «πολεμούν» εδώ και καιρό την πιο δημοφιλή διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο για αποζημιώσεις που αφορούν τη χρήση του περιεχομένου τους. Με ποιες χώρες έκλεισε συμφωνία.

Να πληρώσει 1 δισ. δολάρια σε εκδότες για το περιεχόμενό τους τα επόμενα τρία χρόνια σχεδιάζει η Google, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ειδησεογραφικές ιστοσελίδες «πολεμούν» εδώ και καιρό την πιο δημοφιλή διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης στον κόσμο για αποζημιώσεις που αφορούν τη χρήση του περιεχομένου τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Google Sundar Pichai είπε ότι το νέο προϊόν που ονομάζεται Google News Showcase θα κυκλοφορήσει πρώτα στη Γερμανία, όπου έχει υπογράψει με γερμανικές εφημερίδες, συμπεριλαμβανομένων των Der Spiegel, Stern, Die Zeit και στη Βραζιλία με τις Folha de S.Paulo, Band και Infobae.

Το προϊόν θα κυκλοφορήσει στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ινδία και άλλες χώρες. Περίπου 200 εκδότες στην Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βρετανία, τη Βραζιλία, τον Καναδά και τη Γερμανία έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία.

«Αυτή η οικονομική δέσμευση – η μεγαλύτερη μας μέχρι σήμερα – θα πληρώνει τους εκδότες για τη δημιουργία και την επιμέλεια υψηλής ποιότητας περιεχομένου για μία διαφορετική διαδικτυακή εμπειρία ειδήσεων», δήλωσε ο Pichai σε μια ανάρτηση σε blog.

Η συγκεκριμένη υπηρεσία ειδήσεων, που επιτρέπει στους εκδότες να επιλέγουν και να παρουσιάζουν τα θέματά τους, θα κυκλοφορήσει στο Google News, σε συσκευές Android και σε συσκευές Apple.

«Αυτή η προσέγγιση διαφέρει από τα άλλα προϊόντα ειδήσεών μας επειδή βασίζεται στις συντακτικές επιλογές που κάνουν οι μεμονωμένοι εκδότες σχετικά με τις ιστορίες που θα δείξουν στους αναγνώστες και πώς θα τις παρουσιάσουν», δήλωσε ο Pichai.

Η Google διαπραγματεύεται με Γάλλους εκδότες, που είναι μεταξύ των πιο έντονων κριτικών της, ενώ η Αυστραλία θέλει να αναγκάσει το Google  και το Facebook να μοιράζονται διαφημιστικά έσοδα με τοπικούς ομίλους μέσων.