Η Google θα ελέγχει τον χρόνο που οι χρήστες περνούν στο YouTube

Η Google θα ελέγχει τον χρόνο που οι χρήστες περνούν στο YouTube

«Είναι εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου όταν περνάμε καλά», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της.

Η Google προσφέρει περισσότερα εργαλεία «Ψηφιακού Ευ Ζην» στο YouTube για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν τις διαδικτυακές τους συνήθειες, δήλωσε η εταιρεία τη Δευτέρα σε μια ανάρτησή της στο εταιρικό blog.

Η ιδέα πίσω από τις νέες πρωτοβουλίες είναι ότι οι χρήστες θα μπορούν να ελέγχουν το πόσο χρόνο ξοδεύουν στο YouTube βλέποντας βίντεο. Κάποια χαρακτηριστικά θα παράσχουν επίσης υπενθυμίσεις στους χρήστες να κάνουν διαλείμματα.

Η Google ακολουθεί τα βήματα της Apple και του Facebook έχοντας κατά νου το ευ ζην των καταναλωτών τους, ειδικά καθώς τα εργαλεία κοινωνικών δικτύων έχουν σχεδιαστεί να εκμεταλλεύονται τα ανθρώπινα τρωτά σημεία, σύμφωνα με δημοσίευμα του TechCrunch.

Πρώην υπεύθυνος του ηθικού σχεδιασμού της Google, Tristan Harris, έχει κατακρίνει την βιομηχανία της τεχνολογίας για την νοοτροπία της εκμετάλλευσης που κυριαρχεί. Σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, ο Harris δήλωσε: «Όλοι μας είμαστε συνδεδεμένοι σε αυτό το σύστημα. Όλοι οι εγκέφαλοι μπορούν να συνδεθούν. Οι επιλογές δεν είναι τόσο ελεύθερες όσο πιστεύουμε ότι είναι».

Η Google σκοπεύει να δώσει στους ανθρώπους περισσότερο έλεγχο στην χρήση των κοινωνικών δικτύων με τα νέα της εργαλεία.

Τα νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν επιλογές όπως το να χρονομετρούν οι καρτέλες πόση ώρα οι χρήστες περνούν βλέποντας βίντεο, μέσω ενός προσωπικού προφίλ που θα είναι διαθέσιμο στο μενού του λογαριασμού των χρηστών. Αυτό το χαρακτηριστικό παρακολουθεί πόσο χρόνο ένας χρήστης έχει παρακολουθήσει περιεχόμενο του YouTube σε μια περίοδο επτά ημερών.

Οι χρήστες μπορούν ακόμα να περιορίσουν τον αριθμό των ειδοποιήσεων που λαμβάνουν μέσα σε μια ημέρα και μπορούν επίσης να απενεργοποιήσουν τους ήχους των ειδοποιήσεων.

Για να περιοριστεί ο χρόνος που περνάει κανείς στην εφαρμογή, ένα ακόμα χαρακτηριστικό μεταξύ των εργαλείων για το διαδικτυακό ευ ζην είναι το ότι θα επιτρέπεται στους ανθρώπους να θέσουν υπενθυμίσεις για να κάνουν διάλειμμα. Όπως ανέφερε η Google στη δήλωσή της: «Είναι εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου όταν περνάμε καλά».

Δείτε ακόμη: Η απαγόρευση του Facebook που έχει στόχο το καλό των χρηστών του