Η HSBC πληρώνει 1,6 δισ. δολάρια για να τελειώσει μια δικαστική διαμάχη 14 ετών

Η HSBC πληρώνει 1,6 δισ. δολάρια για να τελειώσει μια δικαστική διαμάχη 14 ετών
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ώρα της πληρωμής για χιλιάδες μετόχους της Household International έφτασε.

Το ποσό του 1,6 δισ. δολαρίων αποφάσισε να πληρώσει η HSBC για να δώσει τέλος σε μια υπόθεση ασφαλιστικής απάτης η οποία αφορά την αγορά πιστωτικών καρτών και υποθηκών το 2002.

Η πρώτη προσφυγή των επενδυτών έγινε τον Αύγουστο του 2002 –λίγους μήνες πριν την εξαγορά της Household International από την HSBC- όταν υποστήριξαν πως τρεις αξιωματούχοι προχώρησαν σε παραπλανητικές δηλώσεις για να ρίξουν τις τιμές των μετοχών κι έπειτα προχώρησαν σε αθέμιτες πρακτικές δανειοδότησης για να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις.

Το 2013, κι έπειτα από μια μακρά δικαστική διαμάχη, ο Αμερικανός δικαστής Ρόναλντ Γκούζμαν επέβαλε πρόστιμο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων στην HSBC. Όμως η τράπεζα κατάφερε να εφεσιβάλλει κατά της απόφασης.

Ο διακανονισμός που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ήρθε ενώ όλοι ανέμεναν μια δεύτερη δίκη εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τους μετόχους της Household International. Όπως ανακοίνωσε το ίδιο γραφείο, το 1,6 δισ. δολάρια αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που πληρώνεται για μια υπόθεση σαν αυτή.

Παρόλα αυτά, το ποσό παραμένει αρκετά χαμηλότερο από τα 3,6 δισ. με τα οποία απειλούνταν η HSBC εφόσον καλούνταν να πληρώσει το μέγιστο της ποινής.