Οι ημερομηνίες – ορόσημο για το 2018

Οι ημερομηνίες – ορόσημο για το 2018
Checklist with checkboxes Photo:

Πότε έρχονται stress tests,  ανασχηματισμός, ιδρυτικό συνέδριο Νέου Φορέα, Σύνοδος του ΝΑΤΟ,  «έξοδος» από τα μνημόνια.

Το 2018 είναι μια χρονιά- σταθμός, όχι μόνο γιατί, χωρίς απρόοπτα, θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια,  αλλά και γιατί είναι πολλά τα ανοιχτά και κρίσιμα ζητήματα. Από τα stress tests των τραπεζών και τον ανασχηματισμό, μέχρι το Σκοπιανό και το θέμα του χρέους, έχουμε μπροστά μας μια χρονιά με σημαντικές εξελίξεις.

Ας δούμε αναλυτικά τι έρχεται τους επόμενους μήνες.

8 Ιανουαρίου- Πολυνομοσχέδιο
Το πολυνομοσχέδιο «σκούπα», όπως χαρακτηρίζεται από πολλούς, με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης κατατίθεται στη Βουλή.Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάταξη για τις απεργιακές κινητoποιήσεις και τη διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων στην περίπτωση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Αν δεν ψηφιστεί εγκαίρως, δεν θα μπορέσει να κλείσει, επί της ουσίας, η τρίτη αξιολόγηση στο τέλος του μήνα.

22 Ιανουαρίου- Εurogroup
Το Eurogroup επικυρώνει το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Οι δανειστές έχουν συμφωνήσει ό,τι η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει στις 22 Ιανουαρίου, ώστε έως τα μέσα Φεβρουαρίου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση από τον ESM και να αρχίσει η συζήτηση για την τέταρτη αξιολόγηση.

Αρχές Φεβρουαρίου- Stress tests
Ξεκινούν τα στρες τεστ των τραπεζών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να επέβαλε τη διενέργεια αυστηρότερων τεστ αντοχής σε ακραίες συνθήκες και με αυξημένα χαρακτηριστικά ελέγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού, ωστόσο σύμφωνα με τις τράπεζες,  δεν θα προκύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης. Τα αποτελέσματα των τεστ, θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο.

Εντός Φεβρουαρίου- Ανασχηματισμός και ΔΝΤ

Ο πρωθυπουργός, εφόσον έχει κλείσει η αξιολόγηση, πιθανόν να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Εάν έχει το “πράσινο φώς” και από τους δανειστές, ίσως να αλλάξει και τους βασικούς υπουργούς σε μια απόπειρα να δείξει ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Επίσης, το  ΔΝΤ, εντός Φεβρουαρίου θα κληθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Χωρίς μια λύση για το χρέος, το Ταμείο, όπως έχει προμηνύσει,  δεν πρόκειται να έχει πλήρη συμμετοχή αλλά ίσως παραμείνει μέχρι το καλοκαίρι σε μια μορφή παράτασης του stand by arrangement. Οι συζητήσεις για το χρέος θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο και θα ευθυγραμμιστούν με την πρώτη “μεταμνημονιακή” περίοδο και τις σχετικές δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς.

16-18 Μαρτίου- Κίνημα Αλλαγής
Το ιδρυτικό συνέδριο του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, του Κινήματος Αλλαγής θα βάλει τις βάσεις ώστε να διαμορφώσει ένα νέο πολιτικό σκηνικό και να αναγεννήσει τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο.

Μάιος- Αφορολόγητο και μείωση συντάξεων
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι αυτό το οποίο θα αποφασίσει αν θα επιμείνει στην εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου του 2019, παράλληλα με την επίσης ψηφισμένη μείωση των συντάξεων μέχρι 18%. Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ήδη απορρίψει σενάρια μη εφαρμογής των ψηφισμένων μέτρων συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ τη διετία 2019-20, που διακινούνται στο εσωτερικό.

Ιούνιος- Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ
Είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα ασκηθούν εκ νέου πιέσεις για την είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία. Η κυβέρνηση μέχρι εκείνη την περίοδο θα έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της στο ζήτημα της ονομασίας που αποτελεί και το βασικό ζήτημα.

Ιούλιος -Ο ρόλος του ΔΝΤ
Αν έχει κλείσει η τρίτη αξιολόγηση, τον Ιούλιο έρχεται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης του τρίτου προγράμματος και το ΔΝΤ λαμβάνει τις τελικές του αποφάσεις για την περαιτέρω συμμετοχή του ή μη.  Αν αποφασίσει να φύγει, τότε το Ταμείο θα λάβει τα χρωστούμενα από την Ελλάδα δια του ESM και θα αποχωρήσει. Αν πάλι παραμείνει, διατηρεί την επιρροή του μέσω της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Διαβάστε σχετικά: 

Αποκλειστικό: Τι έχει αποφασίσει το ΔΝΤ για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα

20 Αυγούστου- Το τέλος των μνημονίων
Οι δανειστές έχουν ωστόσο υπογραμμίσει ότι καθαρή έξοδος από το τρίτο πρόγραμμα δεν πρόκειται να υπάρξει και ότι θα υπάρξει σχεδιασμός με επίβλεψη και με στόχο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και τα επόμενα χρόνια και κυρίως να μην υπάρχουν παρεκκλίσεις με μη συμφωνημένες παροχές.

Φθινόπωρο
Είναι η περίοδος κατά την οποία ο πρωθυπουργός θα λάβει τις αποφάσεις σχετικά με τις εκλογές, προβάλλοντας  το αφήγημα της εξόδου από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Θα έχει μπροστά του την κατάρτιση του σχεδίου του προϋπολογισμού για το 2019, αλλά και την προεκλογική εκστρατεία.