Οι ΗΠΑ «ρίχνουν» πάνω από ένα δισ. δολάρια σε εμβόλιο κατά του Covid-19 με «αντάλλαγμα» 300 εκατ. δόσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τριακόσιες εκατομμύρια δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό της φαρμακευτικής εταιρείας «AstraZeneca» εξασφάλισαν οι ΗΠΑ.

Χρηματοδότηση, άνω του ενός δισ. δολαρίων, έλαβε η ΑstraZeneca από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης του αμερικανικού υπουργείου Υγείας για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του κορωνοϊού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η βρετανο-σουηδική φαρμακευτική συμφώνησε σε αρχική παρτίδα τουλάχιστον 400 εκατ. δόσεων του εμβολίου, με συνολική παραγωγική δυναμικότητα ενός δισ. δόσεων και με τις πρώτες παραδόσεις τον Σεπτέμβριο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκλεισαν συμφωνία για την αγορά σχεδόν του ενός τρίτου της πρώτη παρτίδας ενός δισεκατομμυρίου δόσεων του πειραματικού εμβολίου της AstraZeneca για τον COVID-19 διαθέτοντας έως 1,2 δισ. δολάρια.

Αν και μένει να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητά του, το εμβόλιο φαίνεται για πολλές χώρες ως ο μόνος τρόπο να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους και να εξασφαλίσουν προβάδισμα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές.

Tο αμερικανικό υπουργείο Υγείας συμφώνησε να διαθέσει έως 1,2 δισ. δολάρια για να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίου από την AstraZeneca και να εξασφαλίσει 300 εκατ. δόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάχη για το εμβόλιο

Στο μεταξύ, και άλλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί ανάμεσά τους η Pfizer Inc , η Johnson & Johnson και η Sanofi πατάνε γκάζι για την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου που θα προστατεύει τον οργανισμό από την νόσο Covid- 19.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη κάνει συμφωνίες με τις παραπάνω εταιρείες για να τις βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του εμβολίου. Πολλοί όμως ανησυχούν ότι έτσι οι πλουσιότερες χώρες θα μπορέσουν να βοηθήσουν τους πολίτες τους πρώτες. Στις αρχές του Μαΐου, σάλος προκλήθηκε από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Sanofi ότι οι ΗΠΑ θα έπαιρναν πρώτες το εμβόλιο της εταιρείας. Λίγο αργότερα, αναγκάστηκε να ανασκευάσει.

Η AstraZeneca βρίσκεται σε συνομιλίες με κυβερνήσεις και ινστιτούτα σε όλον τον κόσμο για να αυξήσει την προσβασιμότητα και την παραγωγή του εμβολίου. Μιλάει επίσης με διάφορες οργανώσεις για το δίκαιο διαμοιρασμό του εμβολίου.

Η κατάσταση της παραγωγής των εμβολίων

Η δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών του εμβολίου «AZD1222» ξεκίνησε τον περασμένο μήνα σε δείγμα πάνω από χιλίων εθελοντών, ηλικίας από 18 έως 55 ετών, σε τρία κέντρα στη Νότια Αγγλία.

Κυβερνήσεις, εταιρείες και ερευνητές εργάζονται σε 100 προγράμματα ανάπτυξης εμβολίου, το οποίο μπορεί να πάρει από 12 μέχρι 18 μήνες για να αναπτυχθεί. Μόνο λίγα εμβόλια έχουν φτάσει στη φάση δοκιμών σε ανθρώπους.

Η AstraZeneca, με ανακοίνωσή της, έχει αναγνωρίσει ότι το εμβόλιο της μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, αλλά παραμένει προσηλωμένη στην εξέλιξη του κλινικού της προγράμματος. Την Τετάρτη, η αμερικανική Inovio ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο δημιούργησε αντισώματα και αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποντίκια και ινδικά χοιρίδια. Και η Moderna δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα θετικά αποτελέσματα για το εμβόλιο της, καθώς ανέφερε ότι δημιούργησε αντισώματα σε μία μικρή ομάδα εθελοντών.

Σχετικά άρθρα