Οι ΗΠΑ σταματούν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου

Οι ΗΠΑ σταματούν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου
epa09138163 US President Joe Biden speaks in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, on 15 April 2021. The Biden administration imposed a raft of new sanctions on Russia, including long-feared restrictions on buying new sovereign debt, in retaliation for alleged misconduct including the SolarWinds hack and efforts to disrupt the US election. EPA/Andrew Harrer / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι οι τιμές της ενέργειας θα αυξάνονται όσο διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία.

Την απόφαση για παύση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ ανακοίνωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι η απόφαση έχει τη στήριξη του Κογκρέσου και των Ρεπουμπλικάνων, και σημείωσε ότι το μέτρο αυτό θα αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την πολεμική μηχανή της Ρωσίας.

Παραδέχτηκε όμως ότι η Ευρώπη δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να πράξει το ίδιο, καθώς εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία.

Ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι η χώρα του διατίθεται να «κάνει τα πάντα» για να βοηθήσει την Ουκρανία, απαριθμώντας μια σειρά από παρεμβάσεις για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πολίτες ύψους 1 δισ. δολαρίων.

“Οι ΗΠΑ μοιράζονται την ευθύνη για τους πρόσφυγες, ώστε να μην υποστούν όλο το κόστος οι ευρωπαϊκές χώρες”, είπε επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς όμως να μπει σε λεπτομέρειες αναφορικά με τις αμερικανικές προθέσεις για την ανακούφιση των προσφύγων της Ουκρανίας.

«Το ρούβλι κοστίζει όσο μια αμερικανική δεκάρα» είπε στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ ειδικά στον χρηματοοικονομικά τομέα, έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τη Μόσχα.

Έχουμε απελευθερώσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, είπε ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ενώ παραδέχτηκε ότι όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα ανεβαίνουν. Προειδοποίησε όμως οποιονδήποτε επιχειρεί να κερδοσκοπεί εις βάρος των πολιτών, ότι θα υποστεί τις συνέπειες.

Σημείωσε, δε, ότι το μέλλον βρίσκεται μόνο στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, μακριά από την εξάρτηση στα ορυκτά καύσιμα.

Ο Πούτιν συνεχίζει την δολοφονική του τακτική, αδιαφορώντας για τον πυρηνικό κίνδυνο και το κόστος ζωών. Είναι τεράστιο το τίμημα που πληρώνει η Ουκρανία, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Οι Ουκρανοί είναι περήφανος λαός, είπε, και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να ενισχύουν ανθρωπιστικά και αμυντικά τη χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.