Η υπόθεση Γεωργίου, το ΔΝΤ και η αξιολόγηση

Η υπόθεση Γεωργίου, το ΔΝΤ και η αξιολόγηση

Ανησυχία στο Ταμείο για τα πισωγυρίσματα στην αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ - H προσεκτική στάση της κυβέρνησης. 

Διακριτικά παρακολουθεί την υπόθεση Γεωργίου το ΔΝΤ και μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει θέση καθώς δεν επιθυμεί να φανεί ότι προσπαθεί να επηρεάσει την ελληνική Δικαιοσύνη ή ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα πισωγυρίσματα στην αξιοπιστία και την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οπως δήλωσε στην «Καθημερινή» εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «σε σχέση με την ΕΛΣΤΑΤ, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ πρόσφατα υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της ώστε να προφυλάξει την αξιοπιστία της στατιστικής αρχής και να εγγυηθεί την ανεξαρτησία της».

Στην Ουάσιγκτον παρακολουθούν ωστόσο ακόμη μία δικαστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον του κ. Γεωργίου, για ψευδή βεβαίωση στοιχείων, η οποία έχει μάλιστα κακουργηματικό χαρακτήρα.  Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι πιστωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι όχι μόνο θεωρούν αξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου, αλλά και ότι αν το δικαστήριο τα αμφισβητήσει, το πρόγραμμα εκ των πραγμάτων θα βρεθεί στον αέρα. Η έντονη αντίδρασή τους έχει αναγκάσει την κυβέρνηση να μην αμφισβητήσει τα στοιχεία, ανεξάρτητα από την εξέλιξη της δικαστικής περιπέτειας του κ. Γεωργίου.

Η δήλωση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Die Zeit, o οποίος επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της ελληνικής κυβέρνησης στα στατιστικά στοιχεία , στα οποία βασίζεται το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εκτιμάται ότι βελτίωσε κάπως το κλίμα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα Γεωργίου θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Euroworking Group, στις 4 Σεπτεμβρίου, ενόψει του Eurogroup της 15ης Σεπτεμβρίου.

Η αντίδραση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ

Για πολιτικά συμφέροντα που τον καταδιώκουν και υποκινούν τη δικαστική του περιπέτεια τα τελευταία χρόνια κάνει λόγο ο πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέας Γεωργίου, μιλώντας στο «Πρώτο Θέμα».

Ο κ. Γεωργίου τονίζει ότι συγκεκριμένοι παράγοντες «από την Αριστερά και τη Δεξιά» προσπαθούν με δημόσιες δηλώσεις τους να εξουδετερώσουν τις αθωωτικές αποφάσεις που έχει πετύχει μέχρι σήμερα «για να κρατούν ζωντανά διάφορα πολιτικά αφηγήματα για το παρελθόν και το παρόν», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

Ταυτόχρονα, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαντά στην κριτική πρώην συναδέλφων του που τον κατηγόρησαν για «μαγείρεμα» των στοιχείων του 2009 προκειμένου να διογκώσει τεχνητά το έλλειμμα, σημειώνοντας πως πως η μέθοδος που χρησιμοποίησαν εκείνοι ήταν για γέλια και αν συγκριθούν με την ίδια μέθοδο τα ίδια στοιχεία το έλλειμμα για το 2009 ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

«Σίγουρα δεν γίνεται κάτι τέτοιο πουθενά μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία θέλουμε ως στατιστική υπηρεσία και ως χώρα γενικότερα να ανήκουμε. Είναι τελείως εκτός Ευρωπαϊκού Δικαίου και πρακτικής. Στην Ευρώπη δεν ψηφίζουμε για τα στατιστικά στοιχεία!» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργίου.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Γεωργίου στέλνει μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας που αντιπαρατίθενται για τις ενέργειές του: «Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και στον σκύλο χορτάτο. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία που παρήγαγα με τους συναδέλφους μου στην ΕΛΣΤΑΤ για να δανειστούμε μέχρι τώρα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ -γιατί είναι τα ίδια στοιχεία και η ίδια μεθοδολογία που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα- και συγχρόνως να αμφισβητούνται για κάποιους λόγους από τμήμα της Δικαιοσύνης και την Πολιτεία, λέγοντας βασικά ότι χρειαζόμασταν και χρειαζόμαστε να δανειστούμε λιγότερα. Και αυτό μάλιστα όταν τα στοιχεία αυτά, άρα και η διαδικασία παραγωγής και δημοσιοποίησής τους, έχουν γίνει αποδεκτά από κάθε κυβέρνηση από το 2010 μέχρι σήμερα μέσω των προϋπολογισμών και των μνημονίων που έχουν υπογράψει και ψηφίσει. Όταν έχουν γίνει αποδεκτά από όλους τους εταίρους της χώρας στην Ευρώπη και παγκοσμίως, και έχουν πιστοποιηθεί τόσες φορές από τον κατά τον νόμο (Κανονισμός 479) αρμόδιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τέλος, πώς είναι δυνατό να διώκομαι έξι χρόνια και να καταδικάζομαι για τα ανωτέρω στοιχεία και τη διαδικασία παραγωγής τους όταν είναι επισήμως αποδεκτά και πιστοποιημένα και να μην εξετάζει η Δικαιοσύνη την περίοδο των Greek Statistics που πραγματικά υπέσκαψε τη χώρα;».