Η «ήσυχη λύση» της Μέρκελ για την Ελλάδα… μόνο ησυχία δεν φέρνει

Η «ήσυχη λύση» της Μέρκελ για την Ελλάδα… μόνο ησυχία δεν φέρνει

Δίκοπο μαχαίρι για την καγκελάριο η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα - Για πρώτη φορά το Βερολίνο φαίνεται να σκέφτεται το «διαζύγιο».

Συνεχείς είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου μετά το τελεσίγραφο Τόμσεν προς το Βερολίνο, σχετικά με τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, γεγονός που το ΔΝΤ συνδέει άμεσα με τη ρύθμιση του χρέους.

H Süddeutsche Zeitung αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι «μέσα σε μια εβδομάδα θα διασαφηνιστεί εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά».
Αναλυτικότερα το δημοσίευμα αναφέρει: «Στη διαμάχη σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους οι δανειστές έθεσαν μια νέα προθεσμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, οι Ευρωπαίοι θέλουν να αποφασίσουν μέχρι το επόμενο Eurogroup εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει οικονομικά στο τρέχον πρόγραμμα. Μια εμπιστευτική συνάντηση των διαπραγματευτών την Δευτέρα στις Βρυξέλλες δεν απέφερε αποτέλεσμα.»

Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως η ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να είναι μέχρι και 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται μακροπρόθεσμα, ωστόσο «αυτή η απαίτηση δεν γίνεται αποδεκτή στο Βερολίνο».

Η Χριστιανική Ένωση βρίσκεται προ ενός προβλήματος. Πολλοί βουλευτές θεωρούν ότι εξαιτίας της ελάφρυνσης του χρέους, η Εναλλακτική για τη Γερμανία ή οι Φιλελεύθεροι θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη. Για το λόγο αυτό η παραίτηση από μια οικονομική συμμετοχή θεωρείται ως το μικρότερο κακό.

Μέρκελ και Σολτς επιδιώκουν μια «ήσυχη λύση»

Η σημερινή SZ εκτιμά ότι η Α. Μέρκελ θα προτιμήσει τελικά το «μικρότερο κακό» που εν προκειμένω σημαίνει αθέτηση της υπόσχεσης για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Διότι η εναλλακτική επιλογή, το να δεχτεί εκτεταμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους όπως αξιώνει το Ταμείο, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τους εθνολαϊκιστές και τους Φιλελεύθερους. Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Μέρκελ και Σολτς έχουν ήδη καταλήξει στη γραμμή τους και επιδιώκουν μια «ήσυχη λύση».

Όπως αναφέρει Η λύση αυτή όμως ενδέχεται να βάλει την Ελλάδα σε νέες περιπέτειες. Με την ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα θα έχανε τον σημαντικότερο σύμμαχό της στο πάγιο αίτημα για γενναιόδωρη ελάφρυνση του χρέους η οποία θα άνοιγε και το δρόμο για την απρόσκοπτη επιστροφή στις αγορές και την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια.

Μια περιορισμένη, υπό όρους και όχι αυτοματοποιημένη ελάφρυνση του χρέους αντίθετα, που σε συνδυασμό με μια εκτεταμένη αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία φαίνεται να συνθέτουν τα βασικά χαρακτηριστικά της «ήρεμης λύσης» που προκρίνουν Μέρκελ και Σολτς, δεν θα ικανοποιήσει, πιθανότατα, τις αγορές. Στην περίπτωση αυτή η προληπτική πιστωτική γραμμή θα ήταν μάλλον αναπόφευκτη και θα έβαζε σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια.

Το σενάριο αυτό όμως εγκυμονεί κινδύνους και για την ίδια την γερμανίδα καγκελάριο. Η προληπτική γραμμή στήριξης μεταφράζεται από την αντιπολίτευση ήδη ως ένα υφέρπον νέο πακέτο διάσωσης. Πιθανή έγκρισή της από τη γερμανική Βουλή θα μπορούσε να εξελιχθεί για την Α. Μέρκελ σε εφιάλτη.