Η ισχυρή ζήτηση για τεκίλα και μπέρμπον έφερε τα έσοδα της Campari κοντά στα 3 δισ. ευρώ

Η ισχυρή ζήτηση για τεκίλα και μπέρμπον έφερε τα έσοδα της Campari κοντά στα 3 δισ. ευρώ
Photo: AFP
Παρά την οικονομική επιβράδυνση που φρενάρει την παγκόσμια ζήτηση για οινοπνευματώδη ποτά μετά από μια άνθηση μετά την πανδημία.

Η ζήτηση για απεριτίφ, τεκίλα και μπέρμπον συνέβαλε στην αύξηση κατά 8,6% των προσαρμοσμένων λειτουργικών κερδών του ιταλικού ομίλου αλκοολούχων ποτών Campari για το 2023, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Παρά την οικονομική επιβράδυνση που φρενάρει την παγκόσμια ζήτηση για οινοπνευματώδη ποτά μετά από μια άνθηση μετά την πανδημία, ο ιταλικός όμιλος δήλωσε αισιόδοξος για το τρέχον έτος.

«Για το 2024, ο όμιλος Campari παραμένει βέβαιος για τη συνέχιση της υπεραπόδοσης του κλάδου σε ένα ομαλοποιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον»σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο όμιλος εκτιμά ότι η τάση των τιμών για την αγαύη και η επιβράδυνση του πληθωρισμού θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην επιχείρηση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο οποίος αντισταθμίζεται εν μέρει από το αυξημένο σταθερό κόστος παραγωγής.

Τα λειτουργικά κέρδη της Campari ανήλθαν σε 619 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενισχυμένα από τις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες αντιστάθμισαν τον πληθωρισμό του κόστους εισροών και των επενδύσεων και την αρνητική συναλλαγματική επίδραση.

«Παραμένω βέβαιος για την ισχυρή επιχειρηματική δυναμική σε όλες τις βασικές μάρκες και αγορές» σημείωσε ο Ματέο Φαντατσιότι, ο οποίος διορίστηκε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος πέρυσι και ο οποίος θα διαδεχθεί τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο Μπομπ Κούνζε Κόντσεβιτς όταν αυτός αποχωρήσει τον Απρίλιο μετά από σχεδόν 17 χρόνια στο τιμόνι της εταιρεάις.

Ο όμιλος στα εμπορικά σήματα του οποίου περιλαμβάνονται η Aperol και η τεκίλα Espolon, δήλωσε ότι οι καθαρές πωλήσεις του αυξήθηκαν οργανικά κατά 10,6% το τέταρτο τρίμηνο, κυρίως χάρη στις καλές επιδόσεις στις ΗΠΑ και τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη.

Οι καθαρές πωλήσεις συνολικά για το έτος ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, ευθυγραμμιζόμενες σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση της LSEG.

Η Campari -που τον Δεκέμβριο συμφώνησε να αγοράσει τον ιστορικό γαλλικό οίκο κονιάκ Courvoisier για 1,2 δισ. δολάρια, σηματοδοτώντας μια μεγάλη ώθηση στο brandy- ανακοίνωσε πως η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το 2024 όπως είχε προγραμματιστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com