Η Ιταλία αυστηροποιεί τις ποινές για εγκλήματα με χρήση του AI – Φυλάκιση έως και 3 έτη για deepfake

Η Ιταλία αυστηροποιεί τις ποινές για εγκλήματα με χρήση του AI – Φυλάκιση έως και 3 έτη για deepfake
Photo: pixabay.com
Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει ένα αρχικό «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα που γίνονται με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης της αγοράς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, εξετάζει η ιταλική κυβέρνηση.

Το σχέδιο νόμου των 25 άρθρων καθορίζει γενικές αρχές «για την έρευνα, τον πειραματισμό, την ανάπτυξη, την υιοθέτηση και την εφαρμογή» του AI στην Ιταλία, για να αντιμετωπιστούν «οι επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα» και οι σχετικοί οικονομικοί και κοινωνικοί κίνδυνοι.

Το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου υπόκειται ακόμη σε αλλαγές, προβλέπει τη χρήση τέτοιων εργαλείων στον τομέα της υγείας και στο δικαστικό σώμα, εστιάζοντας στον αντίκτυπό του στις συνθήκες εργασίας. Θέτει επίσης τις βάσεις για μια εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, το σχέδιο ενισχύει τις κυρώσεις για τη χειραγώγηση της αγοράς μέσω εργαλείων AI και ορίζει ότι η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης για ξέπλυμα χρήματος αποτελεί επιβαρυντικό στοιχείο.

Προβλέπει επίσης πρόστιμα για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων μέσω AI και ποινή φυλάκισης έως και τρία έτη για όσους χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία για να αντικαταστήσουν άλλα πρόσωπα, στοχεύοντας ενδεχομένως σε επιβλαβείς βαθιές απομιμήσεις.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να δώσει ένα αρχικό «πράσινο φως» στο νομοσχέδιο μέχρι τα τέλη Απριλίου, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές. Στη συνέχεια, η πρόταση θα προωθηθεί μέσω του κοινοβουλίου για τυχόν περαιτέρω αναθεωρήσεις και τελική έγκριση πριν τεθεί σε ισχύ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ